Вълшебната женска билка, за която всяка жена трябва да знае

13804
Вълшебната женска билка, за която всяка жена трябва да знае
Снимка: iStock

Белият равнец е добре позната билка. Той е ароматно многогодишно растение от сем. Сложноцветни – от същото семейство са и лайката и хризантемите. Билката Бял равнец произлиза от Европа, но днес се намира по цял свят. Позната е и с други имена – Кървава трева, Полски хмел, Миленрама, Гигантски бял равнец и др. Латинското име на билката е Achillea millefolium, като “achillea” идва от гръцкия герой Ахил, който използва бял равнец за лечение на бойни рани на войниците си, “millefolium” пък означава “хиляди листа”.

Белият равнец е известен още като дърводелски плевел, защото дърводелците го използват, за да спрат кървенето от раните и порязванията, които често получават, докато работят. Растението се култивира основно заради своите лечебни сили, но някои хора го отглеждат и като декоративно. Полезно е в градинарството и може да се използва за предотвратяване на появата на ерозия. Белият равнец се използва и като храна за добитъка на места в Австралия и Нова Зеландия.

Белият равнец е с височина от 30 до 100 см, отглежда се доста лесно. Развива се нормално в песъчливи или солени почви и влажни гори с глинести почви. Билката има от едно до няколко стъбла с грапава повърхност, листата са мъхести и равномерно разпределени по стъблото. Цъфтежът е от юни до август.

Как се прави истинският чай от бял равнец?

Какви са ползите от употребата на бял равнец ?

Цветовете и листата на билката са ядливи и от тях се прави напитка, подобна на чай. Пресните листа се използват за спиране на кървящи рани, намаляване на менструалното кървене, по-добро кръвообращение, лечение на стомашно-чревни проблеми и борба с треска. Някои хора дъвчат листата при зъбобол.

Бял равнец при мастит – маститът представлява инфекция на гърдата, която се среща основно сред жените, които кърмят. При мастит е препоръчително да се редуват топли и студени компреси, защото студът облекчава болката, а топлината увеличава циркулацията.

Бял равнец при настинка – приемът на билката под формата на чай ще накара болния да се изпоти и по този начин ще премахне токсините. Това се случва, защото белият равнец помага за затоплянето и разширява порите и кръвоносните съдове.

Бял равнец при астма – билката успокоява дихателната система и затова се справя успешно със симптомите на астма. Белият равнец помага за отпускане на бронхите и облекчава възпалението на дихателните пътища.

Кои билки да съберете през август?

Бял равнец при менструални проблеми – ако имате нередовен цикъл, може да се опитате да се справите с проблема с помощта на билките бял равнец, билково сърце и бяла ружа. Те стимулират притока на кръв в областта на таза, включително матката, което насърчава кръвотечението по време на менструация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com