Кои билки да съберете през август?

8918
Кои билки да съберете през август?
Снимка: Pixabay.com

Редица горски и градински билки, срещащи се в България, се използват за лечебни цели. Те намират приложение в профилактиката и лечението на множество заболявания. За да изпълнят целите си, важно е да бъдат събрани в правилния момент. Ако прекарвате лятната си отпуска в планината или на вилата, ето какви билки да си наберете, за да се радвате на добро здравословно състояние.

Кои горски билки се събират през август?

-          Шипка

Изключително богата е на витамин С. Мощен имуностимулант е, подпомагащ собствените защитни сили на организма. Доказано е ползотворното ѝ действие при инфекции. Плодовете узряват именно в края на август. Среща се като храст покрай реки, както и в смесени гори. Полезното действие е насочено към подобряване на метаболизма, по-бързото заздравяване на рани, съхраняване на младостта на кожата, подобряване състоянието на кръвоносните съдове, поддържане на нормалното функциониране на имунната система.

- Живовляк

Домашна отвара за прочистване на белите дробове

Белите дробове - буквално това са нашите "двигатели" за живот. Колкото по-добре се отнасяме към тях, толкова по-добре ще живеем. Ето за...

Расте на открити площи. Може да се открие и в градината. Билката помага за понижаване на нивото на лошия холестерол, нормално ниво на кръвното налягане, регулиране на производството на стомашни сокове. Има изразено отхрачващо действие и успокоява. Живовлякът се използва и при заболявания на дихателните пътища, тонзилит, дизентерия. Намира приложение и при производството на продукти за отслабване, както и на козметични продукти.

-  Мечо грозде

Ценната билка е позната с отличните си диуретични свойства, изразеното си противовирусно, антибактериално свойство. Полезен помощник за борбата с хроничната умора и чудесно средство за подпомагане на нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Използва се още от древните билкари като диуретик. Билката се използва за направа на лекарства, хранителни добавки, отвари, дори сокове и желе.

Внимавайте при брането на билките да не повредите корените им и да не пострадат растенията, за да може да се радвате на ценните им качества и през следващата година.

Кои градински билки се събират през август?

Забравете за тези домашни лекове – вредят на здравето ви

Понякога често посягаме към домашните лекове при различни здравословни проблеми с убеждението, че те ще ни спасят от посещението при ле...

Без да подозирате, в градината си също ще откриете много ценни билки. Ако не ги познавате или не сте наясно с полезните им свойства и благотворното им влияние върху здравословното състояние, възможно е да ги изкорените като плевели. Сред тях са:

-  Коприва

Може да я ползвате като билка или дори да си приготвите вкусно ястие от нея. Богата е на желязо, има противовъзпалителен и детоксикиращ ефект. Въздейства благоприятно на женския цикъл и женското здраве. Полезна е и при козметични проблеми с косата – косопад и ускоряване на растежа.

-  Бял равнец

Може да го откриете в градините в полупланински райони, както и по ливадите. Тази билка нормализира ритъма на сърцето, полезен е при алергия и при рани от изгаряния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...