За какво може да е симптом прекомерна жажда 

9208
За какво може да е симптом прекомерна жажда 
Снимка: https://saveti.bg

Жаждата е сигналът, който тялото ни изпраща, когато започне да изпитва недостиг на вода, необходима за доброто му функциониране. Нормално е да изпитваме жажда, когато е горещо или когато току-що сме приключили с интензивна тренировка. Но ако попълването на запасите от течности не доведе до облекчение, това може да е знак за здравословен проблем. 

Прекомерна жажда или полидипсия

Прекомерната жажда в медицината има свой собствен специализиран термин. Патологично прекомерната жажда и приемът на големи количества течности на ден се наричат полидипсия. Състоянието може да продължи дни, седмици или дори по-дълго, в зависимост от причината.
Хората, страдащи от полидипсия, изпитват жажда през по-голямата част от времето или непрекъснато и не могат да утолят жаждата си, независимо колко пият. 

Полидипсията сама по себе си не е заболяване, а симптом на определени здравословни проблеми. Прекомерната жажда често е първият признак на диабет. Ето защо тя не трябва да се подценява и трябва да бъде прегледана от лекар.

Силна жажда през нощта? Ето как да не се събуждате за вода

Съществуват три характерни симптома на полидипсията.

Първият, очевиден симптом е усещането за силна жажда. Той е особено забележим, когато човек пие големи количества вода и въпреки това чувството за жажда не изчезва. Хората с този проблем приемат до 5/6 литра вода на ден. 

Полидипсията обикновено е придружена от полиурия или прекомерно уриниране. Тя се диагностицира, когато количеството на урината надхвърля 2500-3000 милилитра на ден. Трети симптом, който често се появява при прекомерна жажда, е постоянната сухота в устата. 

Гореспоменатите симптоми могат да бъдат придружени от симптоми, характерни за основно заболяване, като например диабет. 

Прекомерното снабдяване с вода може да доведе до водна интоксикация. Възможните симптоми на това състояние включват: 
слабост, умора, главоболие и замайване, мускулна слабост, мускулни крампи, гадене, повръщане, диария, дезориентация. 

Често ли се будите жадни посред нощ? Това е причината

Кои заболявания причиняват прекомерна жажда?  

Прекомерната жажда може да бъде причинена от високи нива на кръвната захар (хипергликемия). Тя често е един от първите забележими симптоми на диабет, особено тип 1. 

Високите нива на глюкоза карат бъбреците да произвеждат повече урина, за да помогнат за отделянето на глюкозата от организма. Това може да предизвика усещане за жажда, тъй като мозъкът ви подтиква да пиете повече, за да възстановите загубените течности.

Повишената жажда, сухотата в устата и полиурията също са симптоми на кетоацидоза - едно от опасните усложнения на диабета. Главната причина за нея е инсулиновият дефицит, който може да се появи при прекъсване на инсулиновата терапия, при неправилна употреба на инсулин или в ранните стадии на диабет тип 1, когато той все още не е диагностициран.

Често ли ви измъчва ЖАЖДА? Какъв сигнал е това

Полидипсията може да бъде причинена и от уремия. Това е заболяване, свързано с недостатъчно производство, секреция или действие на хормон, отговорен за управлението на течностите в организма. Въпросният хормон е вазопресин, известен също като антидиуретичен хормон. Уремията се характеризира с производството на много големи количества урина на ден. 

Усещането за прекомерна жажда може да бъде причинено от анемия. Анемията възниква при липса на червени кръвни клетки (еритроцити), които пренасят кислород до органите и тъканите, или когато количеството на хемоглобина, съдържащ се в еритроцитите, е твърде ниско. Полидипсията не е вероятна при лека анемия, а при по-тежки състояния, когато анемията прогресира бързо. 

Излишъкът на калций в организма, или хиперкалциемията, също може да бъде причина за повишена жажда. Други симптоми на това състояние са полиурия или често уриниране, гадене и повръщане, болки в корема, летаргия, мускулна слабост. 

Сърдечната, чернодробната или бъбречната недостатъчност също могат да причинят продължаваща недостатъчност на течности. Полидипсия се среща и при различни психиатрични разстройства (напр. шизофрения или биполярно афективно разстройство). Този тип се нарича психогенна полидипсия. Пациентите често не осъзнават, че приемът им на течности е прекомерен.

Силна жажда през нощта? Ето как да не се събуждате за вода

Други възможни причини за прекомерна жажда

Причината за изпитването на прекомерна жажда може да е дехидратация. Това състояние настъпва, когато консумираме или губим повече течности, отколкото приемаме, и организмът не разполага с достатъчно вода и други течности, за да изпълнява нормалните си функции.

Както се подчертава от Световната здравна организация (СЗО), трябва да приемаме по 30 ml вода на килограм телесно тегло на ден. 
На дехидратацията се дължат слабост, летаргия, главоболие и световъртеж, рядко уриниране (обърнете внимание на цвета му - той ще бъде тъмножълт), сухи очи, кожа и сухота в устата. 

Прекомерната жажда може да бъде и страничен ефект от някои лекарства, включително литий, някои антипсихотици и диуретици. 

В някои случаи жаждата може да бъде причинена от това, което току-що сте яли. Яденето на солени или пикантни храни може да предизвика внезапна жажда. Чувството за жажда, както и уринирането по-често от обичайното, са често срещани при бременност. Рядко, но все пак тези проблеми могат да бъдат признак на гестационен диабет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com