Загубата на чувство за хумор може да сочи начало на Алцхаймер

20252
Загубата на чувство за хумор може да сочи начало на Алцхаймер
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Неразбирането на тънкия хумор и абсурдните шеги и внезапната загуба на чувство за хумор и умението да се посмееш над себе си може да е един от най-ранните признаци на развитие на Алцхаймер, твърдят британски учени в статия, публикувана в Journal of Alzheimer's Disease.

"Надяваме се, че нашето откритие ще повиши интереса на колегите към самата концепция, че хуморът може да се използва като важен социално-психологически показател, който може да разкаже много за това, колко силно човек страда от невродегенеративни заболявания", твърдят авторите на статията, цитирани от американското издание CBS News.

Алцхаймер може да е заразен

Анализ на обстоятелствата около трагичната гибел на хора от "луда крава" навел неврофизиолози на мисълта, че болестта на Алцхаймер може...

Камила Кларк от Лондонския университетски колеж и колегите ѝ стигнали до този извод, наблюдавайки поведението и работата на мозъка на 50 души, страдащи от Алцхаймер и други невродегенеративни разстройства с различна степен на тежест.

По време на експериментите учените раздали на приятелите или медицинските сестри на участниците в експеримента няколко диска със смешни записи и ги помолили да ги гледат заедно с болните и да следят как реагират те на шегите. В допълнение учените ги помолили да си спомнят как доброволците реагирали на хумора в миналото, преди настъпването на болестта.

Тези видеа покривали целия спектър на хумора – от фарс и груби шеги от рода на откъси от филми с Мистър Бийн или от "Том и Джери", до много изтънчена сатира или абсурдистко кино от рода на "Монти Пайтън и Свещеният граал".

Както показали тези наблюдения, хората с Алцхаймер и други невродегенеративни разстройства почти изцяло са загубили чувство за хумор, изключително рядко разбирали шегите, освен най-грубите и прости вулгарни комедии. Освен това те често се смеели не на място, осмивайки своята и чуждата мъка, и демонстрирали други странни черти на поведение.

Рибните продукти пазят от Алцхаймер

Консумирането на повече рибни продукти стимулира растежа на мозъка и намалява риска от болестта Алцхаймер, установи британско проучва...

Всичко това, ако се вярва на спомените на техните приятели и медицински сестри, започнало да се случва девет години преди появата на първите признаци на Алцхаймер. Затова според Кларк и колегите ѝ измененията в чувството за хумор може принципно да се използват като един от индикаторите в ранната диагностика на това невродегенеративно заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com