Започнете да ядете по 2 чушки на ден и с тялото ви ще се случи това

2543
Започнете да ядете по 2 чушки на ден и с тялото ви ще се случи това
Снимка: iStock

Чушките са вкусен и полезен летен зеленчук, който помага при много здравословни проблеми - от слаб имунитет до недостиг на желязо и проблеми със сърдечно-съдовата система. Според руския гастроентеролог д-р Павел Колтупов консумацията на този зеленчук трябва да бъде ограничена само от хората, които имат стомашно-чревни заболявания в остър стадий. Те могат да консумират само по една чушка на ден. Всички останали могат и трябва да ядат от 2 до 4 зеленчука на ден. 

2 чушки на ден - ползи за здравето

Друг фактор, подкрепящ консумацията на пипер е ниското му съдържание на калории: 100 гр съдържат само 26 kcal. Това определено няма да допринесе за напълняване. Но, според експерта, със сигурност ще подпомогне процеса на отслабване и то ще се случи по-бързо от очакваното.

Пълнени чушки със СИРЕНЕ: Рецептата на баба

Този летен зеленчук е лидер по съдържание на витамин С - той съдържа около три дневни норми от него. Освен това зеленчукът е богат на витамини А, В6, В9, Е, Р, както и на калий, фосфор, калций, магнезий и желязо. Благодарение на този богат състав, той помага за решаването на много здравословни проблеми. Сред тях са:

  1. Укрепва имунната система по-добре от лимоните - това е основната заслуга на витамин С. При такава диета няма да се страхувате нито от настинки, нито от вируси.
  2. Нормализира храносмилането. Полезните ензими, които са в изобилие в зеленчука, спомагат за по-доброто и по-бързо усвояване на полезните вещества в червата. А фибрите подобряват чревната подвижност и предотвратяват развитието на онкологични заболявания и запек.
  3. Има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система - калият и витамин Р допринасят за по-доброто усвояване на аскорбиновата киселина, както и за укрепване на сърдечния мускул. Освен това, колкото повече ядете този зеленчук, толкова по-еластични ще бъдат стените на кръвоносните съдове. Лекарят пояснява, че това означава по-нисък риск от инсулти и други проблеми.
  4. Елиминира недостига на желязо в организма - този зеленчук е задължителен за всеки, който има диагноза желязодефицитна анемия. Факт е, че всички препарати с този минерал се усвояват по-добре само в комбинация с витамин С.
  5. Влияе благоприятно на нервната система - витамин B9, който е част от състава на този зеленчук, допринася за активното производство на хормона серотонин. Именно той нормализира емоционалното състояние, както и съня.
  6. Помага да се отървете от излишните килограми - според лекаря този продукт е идеален за диетично хранене. Съдържа малко калории, много вода и полезни микроелементи. Освен това ускорява метаболизма.

Вижте още: Пържени пълнени чушки с панировка от брашно и БИРА

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар или диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com