Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

16 юни 2024, 08:23 часа

Руският биолог  Александър Созикин споделя, че бадемите предотвратяват развитието на инсулинова резистентност и предпазват от сърдечни заболявания. Експертът обяснява защо е полезно всеки ден да се ядат по една шепа бадеми – около 10-15 броя.

Какви са ползите от яденето на 10 бадема дневно?

„За да почувствате ползата, трябва да ядете 10-16 бадема на ден, не повече“, отбелязва специалистът.

Експертът споделя, че яденето на бадеми има положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Навикът да ядете тази ядка намалява кръвното налягане и подобрява притока на кръв към сърдечния мускул, подчертава експертът. В допълнение, той споделя, че бадемите помагат за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта и защитават кръвоносните съдове от образуването на атеросклеротични плаки.

Кога консумирането на сурови бадеми носи голяма вреда?

Созикин също обръща внимание на факта, че бадемите предотвратяват рязкото повишаване на нивата на кръвната захар, нейните колебания и развитието на инсулинова резистентност. Именно тези промени са в основата на процесите, водещи до отлагане на излишни мазнини, прекомерно затлъстяване и появата на диабет тип 2. Хората, които ежедневно ядат бадеми, са много по-добре защитени от развитието на тези патологии, подчертава биологът. 

„Тази ядка съдържа много протеини и фибри, но малко въглехидрати, така че след нейната консумация остава усещане за ситост за дълго време, което означава, че човек приема по-малко калории“, казва специалистът.

Ползи от бадемите за всеки

Бадемите осигуряват половината от дневната нужда на тялото от витамин Е. Следователно жените e добре да консумират 23 бадемови зърна, за да поддържат висока костна плътност, да контролират теглото си и да подобрят състоянието на кожата и косата си.

Ежедневната закуска от 30 грама бадеми помага на мъжете за по-бързо натрупване на мускулна маса. Манганът и фосфорът в състава на тази ядка повишават плътността на костите. Рибофлавинът предотвратява когнитивния спад. Цинкът подпомага естественото производство на тестостерон. Ненаситените мастни киселини намаляват риска от сърдечни заболявания и развитието на висок LDL холестерол.

Бадемите в детската диета - 9-10 сурови и безсолни бадемови зрънца на ден в детско меню помагат за укрепване на имунитета, зъбите и костите на детето. Рибофлавин, манган и L-карнитин зареждат децата с енергия, нормализират метаболизма, подобряват паметта и концентрацията.

За възрастните хора бадемите са чудесна закуска, богата на здравословни протеини и калций. Рибофлавинът и L-карнитинът в ядките намаляват риска от Алцхаймер и Паркинсон. Фенилаланинът подобрява бдителността и рефлексите. Високото съдържание на фибри, манган, витамин Е и калций предотвратява остеопорозата и диабет тип 2.

Бадемите в диетата на спортисти и културисти (след или преди тренировка) - протеинът е вещество, необходимо за увеличаване на мускулната маса. Стандартна порция бадеми съдържа 6 g от веществото в естествената му чиста форма. Това е повече от 1 пилешко яйце. Ето защо, атлети и бодибилдъри включват бадеми в ежедневната си диета, за да увеличат мускулната сила.

Бадемите са една от най-добрите растителни храни за мозъка. Те стимулират производството на ацетилхолин. Това органично съединение активира растежа на невроните в мозъка и подобрява паметта, което е важно за хората, занимаващи се с интелектуална дейност.

Бадеми в диетата на бременни жени - много бременни жени качват излишни килограми, което увеличава риска от гестационен диабет. Яденето на две шепи бадеми седмично подобрява функцията на червата, намалява апетита и насърчава здравословното наддаване на тегло по време на бременност.

Бадемови ядки за тези, които са на диета или отслабват или следват правилно хранене - богатият набор от хранителни вещества и мононенаситени мазнини в бадемите може да ви помогне да отслабнете.

Бадеми за вегани и вегетарианци - в растителните диети може да липсват витамини от група В, холин и протеини. Бадемите помагат на веганите и вегетарианците да компенсират дефицита на тези активни вещества.

Ново проучване: Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете бадеми

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес