Защо жените са по-нещастни от мъжете?

9992
Защо жените са по-нещастни от мъжете?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Балансирането на стреса на работното място и по време на майчинство са достатъчни, за да предизвикат покачване на нивата му. Но изглежда натиска на ежедневието и безпокойството, повдигащи нивата на стрес при жените, същевременно засилват чувството им за удовлетвореност от живота.

Официалната статистика показва, че мъжете печелят залога по отношение на фактора щастие. Доклад на Службата за национална статистика на Великобритания оценява благосъстоянието на нацията и установява, че жените като цяло се чувстват по-полезни, отколкото мъжете, но са по-склонни да изпадат в пристъпи на тревожност, предаде Daily mail.

Според специалистите това най-вероятно е причинено от множество фактори, като това, че жените са по-социално свързани и ангажирани от мъжете.

Като цяло учените обвиняват събития като забавянето на икономическия растеж, бежанската криза и многобройните терористични атаки по целия свят за намаленото чувство на щастие напоследък.

Скорошно проучване във Великобритания показа, че въпреки, че хората са по-здрави и по-богати от преди няколко години, нивата на настроението им не го отразяват. Докато предишни проучвания са установили, че жените са значително по-щастливи, отколкото мъжете, сега тази разлика почти не съществува.

Но жените все още са по-предразположени към тревожност, следствие на прекомерен страх, безпокойство, напрежение в мускулите. Фактори, които са инвалидизиращи и могат да повишат риска от депресия и самоубийство.

Докладът показва още, че тези, които живеят в Лондон са най-нещастни от живота си, докато тези, които живеят в Северна Ирландия са с най-висок процент на щастие.

Проучването е направено с голяма група възрастни след 16-годишна възраст и са им зададени следните въпроси, като хората били помолени да отговорят с числа от 0 до 10, където 0 е „изобщо не“, а 10 е „напълно да“:

Като цяло до каква степен сте удовлетворени от живота си днес?

До каква степен чувствате, че нещата, които правите си заслужават усилията?

Колко щастливи се чувствахте вчера?

Носът ни се затопля при страх и тревога

Учени от университета на Гренада откриха, че в случай на тревога или страх носът ни се загрява. Със същата техника специалистите измер...

Колко се тревожихте вчера?

В последните няколко години оценките са се подобрили предвид икономическата обстановка в страната. Приравнени последните резултати изглеждат така 7.7 точки от общо 10 за удовлетвореност от живота, 7.8 – за чувството, че това , което правим си заслужава, 7.5 за щастие и 2.9 от 10 за тревожност.

Но докато общото благосъстояние на жените изглежда се подобрява, много от тях все още страдат от тревожност.

Наскоро Оливия Ремеш от Министерството на здравеопазването в университета в Кеймбридж изследва защо жените са по-предразположени към заболяването.

Тя казва, че тревожните разстройства, причинени от прекомерен страх, безпокойство и напрежение в мускулите - са изтощителни, инвалидизаращи и могат да увеличат риска за депресия и самоубийство. Те са едни от най-честите психични заболявания по света, които засягат около четири от всеки 100 души и струват на системата на здравеопазването и работодателите във Великобритания 42 милиарда долара годишно.

Тревогата състарява жените с 6 години

Тревожността кара хората да остаряват по-бързо, установиха американски учени. Те открили, че често срещана форма на тревожността, изве...

„Хората, които страдат от тревожност са склонни да отсъстват от работа и са по-малко продуктивни. Младите хора пък са склонни да не ходят на училище в такива моменти и намаляват шансовете си за успешно завършване.“, допълва Оливия Ремеш.

Въпреки че доказателствата определят състоянията на тревожност като важни психологични проблеми, изследователите и политиците не им отдават достатъчно внимание.

„Аз и моят екип искаме да разберем кой групи хора са най-засегнати от състоянията на тревожност. За да направим това, направихме систематичен преглед на проучвания, които отчитат дела на хората, страдащи от тревожност в различни контексти по целия свят и използвахме строги методи, за да запазим най-високо качество при нашето проучване.

Нашите резултати показват, че при жените е два пъти по-вероятно да страдат от тревожност, отколкото при мъжете. И остава остава въпроса защо жените са по-засегнати от този проблем.“

Г-жа Ремеш обяснява, че това може да се дължи на различия в мозъчната химия и колебания на хормонално ниво. Репродуктивните събития в живота на жената са свързани с хормонални промени, които пък са свързани с тревожноста. Скокът на хормоните естроген и прогестерон, който се случва по време на бременност може да увеличи риска за обсесивно-компулсивни разстройства (ОКР). Това се характеризира с повтарящи се тревожни мисли, импулси и мании, които са изтощителни и инвалидизиращи. Но в допълнение към биологичните механизми, жените и мъжете изглежда реагират по различен начин на събитията в живота им. Жените са по-податливи на стрес, който може да увеличи тяхната тревожност. Също така, когато се сблъскват със стресови ситуации, мъжете и жените са склонни да използват различни стратегии за справяне. Жените, които се сблъскват със стресови фактори в живота си са по-склонни да размишляват върху тях, което може да увеличи тяхната тревожност, докато мъжете се съсредоточават върху начина за справяне с такива ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com