Защо много хора страдат от липса на калций?

4414
Защо много хора страдат от липса на калций?
Снимка: iStock

Едва ли има човек, който да не е запознат с ползите от калция за здрави кости и зъби. Калцият обаче далеч не се грижи само за оралното здраве и това на опорно-двигателния апарат. Много по-малко известни ползи от приема на храни, богати на калций, са контрол над теглото и отслабване при пациенти, страдащи от свръхтегло, редуциране на неприятните симптоми по време на ПМС при дамите, превенция на остеопорозата, която засяга най-вече жените над 50-годишна възраст, редуциране на нивата на лошия холестерол и др.

Повечето засегнати от липса на калций остават недиагностицирани до настъпване на сериозните усложнения – примерно счупване на кост заради остеопороза. Това прави разпознаването на симптомите, сочещи дефицит на калций и предприемането на профилактични мерки срещу липса на калций в адекватни нива в тялото важни. Още повече, че броят на засегнатите от липса на калций пациенти е значителен, но малко от тях знаят, за да предприемат своевременни мерки. Защо мнозина страдат от липса на калций и как да разпознаете, че сте сред тях?

Защо много хора страдат от липса на калций?

Най-големият проблем, свързан с дефицита на калций, всъщност е, че може да страдате от липса на калций, дори менюто ви да е богато на този минерал и да го приемате допълнително под формата на хранителни добавки. Как става така?

Изненадващата полза от калция за здравето на сърцето

1.       Дефицит на витамин Д

Често това е причината да страдате от липса на калций, дори да се храните с много мляко и продукти, богати на минерала. Ниските нива на витамин Д затрудняват усвояването на калций. Така колкото и калций да поемате, ако страдате от дефицит на витамин Д, няма да има полза от приема. Доставяйте на тялото си и витамин Д дори през зимата под формата на хранителни добавки, за да възстановите баланса.

2.       Малабсорбция

Това е невъзможността на тялото ви да абсорбира витамините и минералите, от които се нуждаете, от храната, която консумирате. В този случай вашият лекар може да ви помогне.

3.       Липса на качествени източници на калций

Ядете сирене, спокойни, че доставяте калций на тялото си, но погледнали ли сте какво сирене консумирате? Имитиращите продукти не ви помагат да подсигурите на организма си дневните дози калций. Четете етикетите и избирайте внимателно.

4.       Прием на медикаменти

Някои медикаменти пречат на усвояването на калция. Листовката не е поставена случайно в кутиите с лекарства, запознайте се с нея, за да разберете дали и вашият случай не е такъв и дали това не води до вашата липса на калций.

5.       „Синдром на гладни кости“

Вероятно не сте чували за него, но той играе значима роля, когато говорим за липса на калций. Синдромът може да възникне след операция за хиперпаратироидизъм и при него костите усвояват и буквално изяждат калция в тялото ви, при което се стига до дефицит на минерала. 

Лекар разкри как да приемаме правилно калций и магнезий

Симптоми на дефицит на калций

Най-опасното в случая на калциев дефицит е липсата на симптоми в краткосрочен план, които да ви алармират достатъчно рано, че страдате от липса на калций. Тялото поддържа нивата на калций, като го приема директно от костите, което ще рече, че дългосрочните ви прогнози за костното здраве са лоши. Дълго поддържани ниски нива на калций могат да доведат и други сериозни последици, както и най-накрая да изпитате симптомите на тази липса. Сред тях са:

  • объркване или загуба на паметта
  • мускулни спазми,
  • изтръпване и изтръпване на ръцете, краката и лицето,
  • депресия,
  • халюцинации,
  • мускулни крампи,
  • слаби и чупливи нокти, кости, зъби, коса.                            

Неврологичните симптоми при липса на калций са не само неприятни – като изтръпването на крайниците или лицето, болезнени – като мускулните спазми и крампи, но и опасни и плашещи – като гърчове при хора, които никога по-рано не са ги изпитвали. Ако забележите някои от симптомите, консултирайте се с лекаря си за изследване на нивата на калций в кръвта, но по-добре не чакайте този момент, а ги следете системно и реагирайте превантивно, за да не страдате никога от липса на калций.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com