Лекар разкри как да приемаме правилно калций и магнезий

39395
Лекар разкри как да приемаме правилно калций и магнезий
Снимка: iStock

Калцият е ключов елемент, който помага за изграждането на клетките на нашето тяло. Той е от съществено значение за здравето на нашето сърце, зъби, кости, коса, нокти и др. Нивото на този елемент в организма трябва да се контролира. В този материал ще ви разкажем как да приемате калций.

Кога да приемаме калций?

Преди да започнете да приемате калций, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Самолечението не е препоръчително, тъй като излишъкът от този елемент може да доведе до загуба на апетит, влошаване на състоянието на черния дроб и бъбреците, поява на гадене, повръщане и спазми.

Лекарите препоръчват да приемате калций вечер след хранене. Това не е просто измислица, а е обяснено от науката. Учените са провели изследвания върху биологичния ритъм на човешкото тяло. Оказва се, че по обяд организмът консумира минимално количество калций, а през нощта - максимално. При недостиг на този химичен елемент организмът отнема калция от костната тъкан, което води до проблеми със ставите.

С какво трябва да се приема калцият?

Лекарите смятат, че самостоятелният прием на калций не е достатъчен. Този елемент няма да се задържи в организма, ако не се синтезира заедно с витамин D. Но си струва да се отбележи, че храните, съдържащи витамин D, трябва да се консумират 4 часа преди приема на калциеви препарати. Калциевите таблетки могат да се приемат заедно с храни, които съдържат този елемент. Такива храни могат да бъдат:

-    кефир;
-    мляко;
-    извара;
-    заквасена сметана;
-    кисело мляко.

Изненадващата полза от калция за здравето на сърцето

Може ли да приемаме едновременно магнезий и калций? 

Някои лекари твърдят, че без магнезий калцият ще се усвоява по-слабо, докато други са убедени, че двата елемента трябва да се приемат поотделно.

За да се намери златната среда, лекарите препоръчват тези препарати да се приемат в съотношение 2:1. На 1 грам калций се падат 0,5 грама магнезий. За да усвоите калция по балансиран и естествен начин, трябва да добавите към диетата си зърнени храни от елда и ечемик, ядки кашу, бадеми и просо.

Колко дълго можем да приемаме калций? 

Не е необходимо да приемате този елемент на таблетки през цялото време. Калцият трябва да се приема на курсове, но не повече от 1-2 месеца.

Коригирайте времето на прием на тези препарати по време на активен растеж, след костни фрактури и по време на бременност. Само опитен лекар може да определи точната продължителност на курса. След края на курса не трябва да се забравя за продуктите, които съдържат този елемент. Те могат и трябва да се добавят към вашата диета.

Пълномаслените млечни продукти са отличен източник на калций. 100 mg калций се съдържат в 100 ml мляко, 70 g извара, 10 g твърдо сирене и 100 g заквасена сметана. Това е най-лесно усвоимата форма на калций. Калций има и в растителните храни, но той е по-слабо усвоим.

Лекар: Тези храни съдържат повече калций от млякото, яжте една от тях всеки ден

Магнезият е антидепресант, който има положителен ефект върху хипокампуса, който отговаря за паметта и възприемането на нова информация. Участва в мускулните съкращения, включително на сърдечния мускул.

Отлично спазмолитично средство (регулира кръвното налягане и има лек аналгетичен ефект). Обогатен в състава на много ензими. Магнезият обича да съжителства с витамин В6, който подобрява усвояването на магнезия и проникването му в клетката.

Дневната потребност от магнезий е 400-800 мг.

Недостигът на магнезий причинява прекомерна умора, раздразнение, агресия, тревожност, депресия, нарушена памет, изпотяване, мускулни потрепвания и сърдечни нарушения.

Най-усвояемата форма на магнезий е тази в храните. Водещи са пшеничните трици, тиквените семки, ядките, спанакът, оризът, бобът и шоколадът. Във всички тези храни магнезият е в съседство с витамин В6, който е много важен за усвояването.

Съществуват и фармацевтични форми на магнезий. Но те трябва да бъдат предписани от лекар след изследване. Прекомерната употреба на такива форми може да доведе до излишък на магнезий в организма, което може да доведе до нарушена координация, мускулна слабост, нарушения на сърдечния ритъм, сухота на кожата и лигавиците, както и до гадене, диария и дехидратация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com