Защо на някои хора им е постоянно студено, а на други винаги им е горещо?

12687
Защо на някои хора им е постоянно студено, а на други винаги им е горещо?
Снимка: iStock

Изследвания на учени потвърдиха факта, че жените най-често им е студено. Факт е, че за представителките на красивата половина на човечеството комфортната температура е близка до 25 градуса, докато за мъжете са достатъчни само 22 градуса.

Какви здравословни проблеми показва това, че ви е постоянно студено?

Анемия

Причината за постоянното усещане за студ и желанието за затопляне може да бъде недостатъчното ниво на хемоглобина в кръвта. Той причинява забавяне на доставянето на кислород от кръвта до вътрешните органи и тъкани. Тялото се опитва да подобри снабдяването на тялото с кислород и съдовете се разширяват, за да се увеличи притока на кръв.

Авитаминоза.

Възможно е да имате недостиг на мазнини и витамини А и Е. Именно тези вещества са отговорни за баланса на биохимичните процеси в черния дроб, които допринасят за нагряването. Недостигът им може да доведе до постоянна студенина дори при топло време.

Опитайте се да ядете здравословни мазнини, които между другото са не само необходими за тялото, но и допринасят за загуба на тегло. Това са мазни риби, сирене, яйца и др. Избягвайте лошите трансмазнини.

Симптомите на диабет, които често се бъркат с други заболявания

Проблеми с щитовидната жлеза.

Причината за "вечната замръзналост" може да бъде хипотиреоидизъм - дисфункция на щитовидната жлеза. Именно този орган е отговорен за регулирането на енергийните процеси в тялото - разпределението на енергийните резерви, включително за отопление.

Например при хипотиреоидизъм се нарушават процесите за нагряване. Образуването на топлина от калориите, получени от храната, е инхибирано.

Съдови проблеми.

Често студените крака или ръце са признак за нарушено периферно капилярно кръвообращение. Топлината просто не достига до крайниците.

Хипотониците (хората с ниско кръвно налягане) знаят какво е повишено „замръзване“: намаляването на налягането води до нарушено кръвоснабдяване, което отново причинява вътрешна „студенина“.

Диабет.

Болестта причинява метаболитни нарушения, както и сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система. В такива случаи пациентите често се оплакват от постоянно студени крака, които в същото време също губят чувствителност.

Към това се добавя постоянна сухота в устата. Силната жажда е придружена от постоянни посещения на тоалетната. Може да има замаяност, рязко увеличаване или загуба на тегло.

Няколко съвета за това как да се предпазите от диабет

Липса на сън.

Оказва се, че един от основните фактори, влияещи върху възприемането на околната температура, е качеството на съня. В случай, че тялото не получава достатъчно време за почивка, първо започва да страда функцията на терморегулацията и в резултат на това се появяват студени тръпки

Какво да направите?

Опитайте се да нормализирате графика на съня си. Спазвайте режима - трябва да си лягате и да се събуждате по едно и също време, в идеалния случай сънят трябва да продължи от 22.00 до 6.00. 4 часа преди лягане не трябва да пиете кафе и алкохолни напитки.

Винаги ви е топло

Злоупотреба с кофеин.

Кафето, както знаете, е не само стимулант на мозъчната дейност, но и продукт, който може да повиши телесната температура. Канелата и джинджифилът също имат подобен ефект. Така че, ако обичате кафе с канела или чай с джинджифил, тогава трябва да сте подготвени за факта, че ще бъдете по-горещи от другите.

Стрес.

Говорим за рязък и краткотраен скок на емоциите, който може да доведе до учестяване на сърдечната честота и в резултат на това до повишаване на температурата.

Ранни симптоми на диабет при жените - проверете ги!

Проблеми с щитовидната жлеза.

Ако работи твърде активно, метаболизмът се ускорява и ви става горещо. Други симптоми - промяна на теглото, умора, сърцебиене - показват намалена функция на щитовидната жлеза.

Множествена склероза.

Симптоми като нарушение на паметта, зрителни увреждания, загуба на равновесие също могат да се кажат за появата му. Понякога хората се оплакват от загуба на усещането за почва под краката си.

Ако постоянният студ или усещането за топлина не ви пречат да живеете - просто не му обръщайте внимание. Но ако към това се добавят други неприятни симптоми, уговорете среща с лекар за точна диагноза и правилно лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com