Защо не трябва да пренебрегваме студената пот в жегите?

5809
Защо не трябва да пренебрегваме студената пот в жегите?
Снимка: Istock

Студената пот е реакция на организма с цел защита в опасни ситуации или в случаите, когато има намаляване на количеството кислород, циркулиращ в кръвта; може да се забележи в случай на хипогликемия, хипотония, тревожност, хипоксия, генерализирана инфекция и шок.

Д-р Гонзало Рамиреш обяснява следното. https://www.tuasaude.com/suor-frio/

Кога изпотяването е проблем?

Изпотяването по време на сън, особено през най-горещите периоди от годината, е резултат от естествения процес на тялото да регулира вътрешната си температура. Въпреки това, когато нощно изпотяване се появи дори в хладни или студени дни, е време да посетите лекар.

Студеното нощно изпотяване може да е симптом и на състояние като менопауза, пневмония, сънна апнея, мононуклеоза и други, споменати по-горе. Какво означава да се потиш и да ти е студено, докато спиш? Съществуват няколко причини за нощно изпотяване, които изискват изследване, като хиперхидроза, туберкулоза и др.

В кожата има сензори, които отговарят за температурните усещания и определят чувството ни за студ или топлина - то е индивидуално. Усещането за твърде студено или твърде горещо може да не означава конкретна патология, главно защото всеки човек реагира по свой си начин на промените във времето.

Кое заболяване ви кара да се потите?

Хиперхидрозата е прекалено изпотяване, повече от нужното за регулиране на температурата, и обикновено е основно състояние (а не симптом на друго заболяване), локализирано в определени части на тялото.

Какво означават едновременно слабост и студена пот?

Това са симптоми, вероятно свързани с ниско кръвно, но е възможно да възникнат също при други състояния. За по-сигурно е наложително измерване на налягането, докато симптомите са налице. Основните признаци на ниско кръвно са: слабост, замъглено зрение, тахикардия, чувство на отпадналост, прекомерен сън, намалена енергия. Важно е обстоятелството, че ниското кръвно може и да не причини на пациента симптоми или промени, които да го накарат да осъзнае, че нещо не е наред.

Какъв рак причинява изпотяване?

Лимфомът и левкемията са едни от раковите заболявания, при които се забелязва студено нощно изпотяване. При левкемията то често се появява успоредно с признаци като загуба на тегло, умора или прекомерни синини. Изпотяването, свързано с левкемия, също може да бъде и резултат от дневни температури.

При инфаркт болките може да бъдат придружени от студено изпотяване без усещане за горещина; болки в ръцете, в долната част на стомаха и дори челюстта. Как организмът предупреждава преди инфаркт? Сред първите и най-чести признаци на инфаркт е болка в гърдите - особено при мъжете. Студеното изпотяване е сред другите симптоми: недостиг на въздух, замаяност, умора.

Ендокринолог съветва: Защо се изпотяваме много и как да се справим?

Как да разберете дали сте в прединфарктно състояние?

Инфарктът не винаги е придружен от силна болка в гърдите. Много случаи може да се проявят чрез болка или дискомфорт в горните крайници, като ръцете, гърба, стомаха, врата или челюстта. Възможно е също да възникне недостиг на въздух със или без болка в гърдите.

Какво означава студена пот и ускорено сърцебиене без основно заболяване?

Такива симптоми са характерни за пристъп на тревожност или по-точно за паническо разстройство, сиреч така наречената „паник-атак“. Придружени са с усещане за студ в ръцете, сърцебиене, страх от смърт, прекомерно изпотяване.

Кои лекарства могат да причинят студено изпотяване?

Такива са хапчета за кръвно налягане, болкоуспокояващи, антибиотици, антидепресанти, за стомашно-чревния тракт, дерматологични средства, хапчета за диабет, хормонални заместители.

Каква инфекция причинява студено изпотяване?

Студеното нощно изпотяване е нерядко срещан симптом при бактериални и при вирусни инфекции. Туберкулозата е най-силно свързана с прекалено изпотяване нощем. Въпреки това, ендокардит (възпаление на сърцето), остеомиелит (възпаление на костите) и HIV-инфекция също могат да предизвикат симптома.

Внимание! Статията не съдържа медицински указания и само предоставя информация. Търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com