Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ни се вие свят при събуждане

16 юни 2024, 08:00 часа

Сутрешният световъртеж може да бъде досадно и понякога тревожно усещане за много хора. Но защо се случва това? Има ли научно обяснение зад това явление? В тази статия ще проучим различните фактори, които могат да допринесат за сутрешното замайване и как можем да го предотвратим или да справим с него.

Физиологични фактори за сутрешното замайване

Един от често срещаните фактори, допринасящи за сутрешното замайване, е дехидратацията. През нощта тялото губи течности чрез дишане и потене, което може да доведе до намаляване на обема на кръвта и понижаване на кръвното налягане. Тази промяна в кръвното налягане може да предизвика замайване, особено когато човек се изправи след продължителен период на лежане.

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Хранителни и жизнени стилове, които влияят

Ниските нива на кръвната захар могат да бъдат друга причина за сутрешното замайване, особено при тези, които пропускат закуската или имат нередовен хранителен режим. Мозъкът има нужда от постоянно снабдяване с глюкоза за енергия, а липсата на достатъчно кръвна захар може да доведе до замаяност и лесна уморяемост. Консумацията на балансирана закуска с въглехидрати и протеини може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да облекчи сутрешното замайване.

главоболие

Медицински фактори за сутрешното замайване

Постуралната хипотония е състояние, при което кръвното налягане спада внезапно при изправяне, което може да причини замайване. Това състояние може да бъде по-силно изразено сутрин, тъй като тялото преминава от хоризонтално във вертикално положение. Нарушенията на съня, като например сънната апнея, също могат да играят роля при сутрешното замайване. Сънната апнея води до периодични паузи в дишането през нощта, което може да доведе до намалено насищане с кислород и замайване при събуждане.

Световъртеж - какви са причините за него и как се лекува?

Стресът и тревожността

Освен физиологичните и медицинските фактори, стресът и тревожността могат да допринесат за сутрешното замайване. Реакцията на организма на стрес може да промени кръвното налягане и сърдечната честота, което води до замайване. Техниките за релаксация, правилната хигиена на съня и стратегиите за управление на стреса могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми.

Сутрешното замайване може да бъде неприятно, но разбирането на потенциалните причини може да помогне за справяне с него. Ако проблемът продължава или е придружен от други тревожни симптоми, е важно да се консултирате с медицински специалист за подходяща оценка и лечение.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес