Защо парацетамол и алкохол е много опасна комбинация

14148
Защо парацетамол и алкохол е много опасна комбинация
Снимка: iStock/Guliver

Много хора са наясно с удоволствието от консумацията на алкохол и с удобството, което предоставя парацетамолът при главоболие. Въпреки това, малцина са запознати с факта, че тези два елемента могат да създадат опасна комбинация, която да влоши състоянието на черния дроб и да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Последици от комбинирането

Парацетамолът, когато се приема след употреба на алкохол, може да увеличи риска от негативни ефекти върху черния дроб. Лекарството се разгражда в организма и изисква участието на глутатион, вещество, което липсва при алкохолици. Този дефицит прави черния дроб уязвим към токсините, които се образуват при съчетаването на парацетамол и алкохол.

Никога НЕ пийте парацетамол с тези напитки

Парацетамолът е токсичен

Лекарството, което често се приема без да се помисли при главоболие след консумация на алкохол, е токсично и може да има отрицателен ефект върху черния дроб. Дългосрочната му употреба се отразява неблагоприятно на функцията на този орган.

Засилване на ефекта

Когато се използва парацетамол с алкохол, човек засилва ефекта на продуктите от разпадането на етанола върху тялото. Това може да доведе до развитие на цироза на черния дроб, което е сериозно заболяване.

парацетамол

Липса на глутатион

Глутатионът е вещество, необходимо за борбата с токсините в черния дроб. При липса на този елемент, токсините се отлагат в тъканите на черния дроб.

Съвместимост с други елементи

Лекарства, съдържащи парацетамол, не трябва да се приемат преди, по време или след консумация на напитки, съдържащи етанол. Освен това, препаратите съдържат и други елементи, които могат да бъдат несъвместими с алкохола, като резултатът може да бъде още по-сериозен.

Никога не пийте хапчета с нещо различно от вода! Особено с чай или кафе!

Колко време след алкохола може да се пие лекарството?

Ако е необходимо да се консумират и двете, това е разрешено само 4 часа след приемането на лекарството. Нормите за пиене на алкохол по време на лечение са стриктни и зависят от съдържанието на етанол в напитката.

Несъвместимостта на парацетамол с алкохола не трябва да бъде подценявана. Опасността идва от токсичните вещества, които се образуват при комбинирането на двете съставки. Важно е да се съобразим с инструкциите и да се консултираме със специалист, преди да приемаме подобни комбинации. Здравето на черния дроб и общото благополучие са от значение, а несъобразеното приемане на парацетамол и алкохол може да постави тези аспекти под сериозна заплаха.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com