Защо трябва да консумираме масло от тиквено семе?

33666
Защо трябва да консумираме масло от тиквено семе?
Снимка: iStock/Guliver

Маслото от тиквени семки се нарича още „черно“ или „зелено“ злато заради полезните му свойства. То се използва не само за медицински цели. Овкусените с него ястия имат отличителен вкус и аромат.

Тиквеното масло съдържа витамини А, В1, В2, В6, С, Е, К, Р, РР, фосфолипиди, каротеноиди, токофероли, флавоноиди, както и желязо, магнезий, цинк, селен, калий, калций и други полезни елементи. Основното предимство на маслото от тиквени семки е наличието в състава му на полиненаситени мастни киселини: витамин F, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Защо трябва да го консумираме?

Тиквеното масло влияе върху процесите на храносмилане и усвояване на хранителните вещества от храната, която консумираме. Съдържащите се в него ненаситени мастни киселини, флавоноиди и фосфолипиди подобряват функциите на жлъчката. 

Маслото от тиквено семе подпомага функцията на черния дроб и облекчава възпалението в него.

При гастрит и язва то съдейства за зарастване на раните в лигавицата и за нормализиране нивата на киселинността.

Маслото от тиквени семки е леко слабително средство. То е изключително полезно за функционирането на сърцето и запазване целостта на кръвоносните съдове.

Този безценен продукт също така неутрализира вредното въздействие на свободните радикали. Съдържащите се в него витамини и микроелементи спомагат за нормализиране на сърдечния пулс. А ненаситените мастни киселини укрепват стените на кръвоносните съдове и предотвратяват запушването на артериите.

Маслото от тиквено семе е ефективно за лечение както на остро, така и на хронично възпаление на дихателната система - има лек отхрачващ ефект.

Ето защо не бива да пропускаме закуската рано сутрин

Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза - ...

То помага за лечение на различни заболявания и нарушения в целостта на кожата, насърчава заздравяването на рани, намалява алергичните реакции, зачервяванията и обривите.


Тиквеното масло е отлично средство за засилване на имунитета. То повишава устойчивостта на организма към инфекции и вируси, намалява интензивността на хроничните заболявания.

Маслото е ценен помощник на пикочно-половата система. Има лек диуретичен ефект и се бори с възпалителни процеси, провокиращи бъбречни заболявания.

Помага при очни заболявания. Освен това облекчава подпухналостта, подобрява зрителната острота, укрепва ретината.

Да излекуваме синузита с морска сол. Плюс още 10 състояния, които облекчава

Древните гърци са считали, че морската сол лекува 100 болести. Днес науката е доказала безспорното ѝ благотворно влияние върху здравето...

Маслото от тиквени семки, подобно на тиквените семки, е добре известно антихелминтно средство. За да се отървете от паразитите, приемайте по чаена лъжичка масло от него два пъти на ден - половин час преди хранене или час след това.

Тиквеното масло се използва при възстановяване от хронични заболявания и след хирургични интервенции - в случая дори се препоръчва да се консумира ежедневно в продължение на 1 година.

Това масло е много полезно за здравето на мъжете. То облекчава възпалението и има противотуморни ефекти. Оказва положителен ефект върху ерекцията и производството на сперматозоиди.

Маслото от тиквени семки се препоръчва и за деца -приложено външно срещу обриви от пелени, зачервяване, дразнене и ухапвания. А с въвеждането на допълващи храни и растителни мазнини, тиквеното масло може да се добавя към зърнените бебешки каши.

Този безценен продукт помага при чупливи нокти и косопад. Приложено външно изравнява тена, подобрява метаболитните процеси в кожните тъкани, предпазва от вредни радикали и забавя процесите на стареене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com