Знаете ли, кои са възможните причини за падането на косата

6737
Знаете ли, кои са възможните причини за падането на косата
Снимка: iStock

Косопадът е частична или пълна загуба на коса по главата и тялото, която може да бъде причинена от външни и вътрешни причини. Медицинското наименование на заболяването е алопеция.

Не бъркайте алопецията и умерената физиологична загуба на коса. Всеки ден човек губи около 100 косъма - това е абсолютна норма, която най-често дори не се забелязва. И на мястото на падналите косми започват да растат нови. Можете да подозирате алопеция в следните ситуации:

·         повишен косопад в определен период;

·         липса на коса във всяка област;

·         изтъняване на косата;

·         плешивост.

Косопадът е проблем, който се среща както при мъжете, така и при жените. С това заболяване 25-40% от момичетата и 60-70% от мъжете се обръщат към дерматолози и трихолози.

Лекар: Всички тези фактори причиняват косопад

Кои са възможните причини за падането на косата?

Косопадът може да бъде предизвикан както от външни, така и от вътрешни причини. Но по-често това е комбинация от няколко фактора. Възможни причини за състоянието:

1.       Физиологични промени в хормоналния фон. Хормоналният фон на човек се променя през целия живот. Но най-значимите промени настъпват през неонаталния период, след раждането, след пубертета и напреднала възраст.

2.       Невропсихическо изтощение. По време на периоди на стрес се произвежда голямо количество кортизол. Този хормон помага на тялото да мобилизира ресурси, но се отразява неблагоприятно на състоянието на косата.

3.       Дефицит на хранителни вещества и витамини. Дългосрочните диети и небалансираното хранене са едни от най-честите спътници на косопада.    

4.       Постоперативен период. След операции и наранявания всички ресурси са насочени към възстановяване на увредените тъкани. Косата не е приоритет на тялото в това състояние, така че започва увреждането на косата.

5.       Повишаване на телесната температура над 38,5 °C. Топлината уврежда протеините, което води до влошаване на косата и загуба на коса.

6.       Прием на лекарства. Голям брой лекарства могат да провокират косопад: фибрати, нестероидни противовъзпалителни средства, антидепресанти, антиестрогенни лекарства, литиеви препарати, цитостатици, ß-блокери, тиреостатици, антикоагуланти, интерферон-α, антиконвулсанти, антипаркинсонови, антихелминтни, антивирусни (включително антихерпесни) ), някои антибиотици, антипсихотици, комбинирани орални контрацептиви и др.

7.       Наследствено предразположение. Повишената чувствителност на фоликулите към хормоналния фон може да бъде наследена.

8.       Заболявания на кожата на главата. Косопадът (алопеция) може да бъде причинен от гъбична инфекция, себореен дерматит, еритродермия и др.

9.       Хронични заболявания на тялото. Всички хронични заболявания могат да причинят загуба на коса: хормонални, имунни и др.

10.   Наранявания. Външното увреждане на кожата може да доведе до персистираща алопеция.

Признаците на косопад. Кои са те?

Косопад по време на менопаузата

По време на менопаузата хормоналният фон на жените се променя значително. Някой се оплаква от повишен растеж, докато някой, напротив, страда от косопад. Основната причина за загуба на коса по време на менопаузата са хормоналните промени. Съдържанието на естроген и прогестерон в кръвта намалява, а ефектът на андрогените и мъжките стероиди се увеличава. Това причинява андрогенна алопеция.

Стресът, неправилното хранене и наследствеността също могат да допринесат за загуба на коса по време на менопаузата.

Забележимо подобрение на състоянието на такива жени се наблюдава при назначаването на хормонална заместителна терапия. Естрогените в състава на лекарствата помагат да се стимулира растежа на косата и да се отървете от тяхната сухота и чупливост.

Алопеция

Според статистиката 96% от мъжете и 79% от жените се сблъскват с проблема засилен косопад с напредване на възрастта. В зависимост от пола, възрастта и расата количеството окосмяване по човешкото тяло може да варира значително. Общият брой на космите на главата на блондинките е около 140 000, кестенявите - 109 000, брюнетките - 102 000, червенокосите - 88 000.

Физиологична загуба на коса

Обикновено косопадът се появява всеки ден. Всеки ден човек губи от 60 до 100 косъма. Нормалният косопад протича без никакви неприятни симптоми. Въпреки това, има ситуации, когато човек губи не повече от 100 косъма на ден, но загубата настъпва наведнъж.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com