12 пъти по-скъпо: Частните болници ще харчат парите ни непрозрачно, алармира държавата

5238
12 пъти по-скъпо: Частните болници ще харчат парите ни непрозрачно, алармира държавата
Снимка: iStock

Над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се изразходват от частните болници непрозрачно, сигнализира Министерството на финансите.

Позицията на МФ идва, след като на 5 октомври парламентът отхвърли европейските изисквания частните лечебни заведения да провеждат открити търгове за финансираните от Здравната каса (НЗОК) лекарства, консумативи, медицински изделия други.

Предложението на Министерството на финансите за промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), което беше отхвърлено при гласуването в Народното събрание, предвиждаше и частните болници, които ползват пари от Здравната каса, да прилагат ЗОП при техните покупки.

Още: Заплати с много нули: Директори в български частни болници

37% от парите ни за здраве отиват в частни болници

Според анализ, изготвен от Министерството на финансите, през 2022 г. българските данъкоплатци чрез вноските си в Здравната каса са заплатили 2,04 млрд. лв. на всички болници в страната за осигуряване на лекарства, консумативи, медицински изделия и др.

Тази сума не включва заплащане на труда на медицинските специалисти в частните, държавните и общинските болници, а само парите на данъкоплатците, които се ползват за стоките и услугите, които болниците закупуват от външни доставчици. Поне 750 млн. лв. от тях, или 37% от тези над 2 млрд. лв., са отишли за частни болници.

Графика: Министерство на финансите

36% - или 738 млн. лв. - българските данъкоплатци плащат на държавни болници през НЗОК. За смесените болници (държавно-общински) тази сума е 206 млн., т.е. 10%, а за общинските - 343 млн., т.е. 17%.

Аргументите на Министерство на финансите

"Независимо че болниците са собственост на частни лица, тези средства са публичен ресурс и е задължително да се разходват прозрачно, в условията на равнопоставеност и свободна конкуренция, което се постига чрез доставки по Закона за обществените поръчки. Именно затова Европейският съюз е въвел изискване всички болници, които разходват публични средства, да прилагат при покупките си правилата на ЗОП, независимо дали са частна, общинска или държавна собственост", казват от финансовото ведомство на Асен Василев.

С отхвърленото от депутатите предложение за промени в Закона за обществените поръчки се дава право на частните болници да продължават да разходват тези средства на данъкоплатците без конкуренция, публичност и прозрачност, които да гарантират оптимални цени. Това беше гласувано, независимо че срещу страната ни е започнала процедура за нарушение на европейското право във връзка с прилагането на това изключение досега, припомнят от МФ.

12 пъти по-високи цени

Конкретен пример за острата нужда от свободна конкуренция при разходване на парите на данъкоплатците е доставката на лекарственото вещество „Пеметрексед“, което се използва при лечение на рак на белия дроб.

През май 2023 г. Здравната каса е заплатила на частните болници общо 138 887 лв. за това лекарство, а за почти същото количество в държавните болници – само 9638 лв., гласят данните на МФ. Това значи, че цената на единица лекарствено вещество е 12,4 пъти по-висока в частните болници. 

От ведомството на Асен Василев казват, че примерът не е изолиран случай, а тенденция, която се отчита при много от доставките на лекарства, медицински изделия и консумативи.

Още: Частните болници - по-предпочитани, предлагат и по-добра услуга

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com