220 нови случая на ХИВ–серопозитивни са открити от началото на 2017 г.

2115
220 нови случая на ХИВ–серопозитивни са открити от началото на 2017 г.
Снимка: Thinkstock

На 1 декември светът отбелязва Деня за борба срещу СПИН и ХИВ. Въпреки все по-голямата достъпност на информация за превенция на болестта през периода 1986 – 27.11.2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция.

От началото на тази година са открити нови 220 ХИВ–серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на инфектираните жени, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

На 1 декември се отбелязва Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основнат...

Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 9:1 (199 мъже и 21 жени).

По отношение на пътя на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И тази година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях 52% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, а 36% са инфорани при хетеросексуален контакт). Останалите 12% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 34%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 91 лица, в областите Пловдив – 22 лица, Варна – 18 лица, Плевен – 9 лица, София област- 7, Бургас – 4 лица и единични случаи в останалите области, сочат още статистическите данни.

Над 25% (55 души) от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 13-те Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. Близо 13% от всички новорегистрирани (28 лица) са узнали своя резултат в Центъра за сексуално здраве в София.

Пушачите, заразени с ХИВ, е по-вероятно да починат от рак на белите дробове

Пушачи, заразени с ХИВ, е по-вероятно да умрат от рак, отколкото от човешкия имуннодефицитен вирус, показват нови данни на американски ...

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Към 31 октомври 2017 г. общо 1 291 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 163 (90%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Лабораториите, които извършват вирусологичен и имунологичен мониторинг на терапията, са снабдени с всички необходими тестове и консумативи.

През 2017 г. след приключването на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд, дейностите за превенция сред най-уязвимите групи бяха финансово обезпечени по „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН 2017-2020 г.“ чрез възлагане на дейности на РЗИ в 13 области в страната и на работници на терен от НПО.

Тръмп рискува лечението на хиляди болни от СПИН по света

Напредъкът в борбата срещу епидемията от СПИН може да бъде блокиран от недостиг на финансиране, което се очаква да нарасне при предложе...

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2016 г. в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 000 нови случая на ХИВ. Данните показват, че един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

Страните с показатели над средните за ЕС и ЕИП са: Латвия – 18.5, Естония – 17.4, Малта – 14.5, Люксембург – 11.5, Ирландия – 10.5, Португалия – 10.0, Кипър – 9.4, Англия – 7.9.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com