3-те най-големи ползи от ваксините

1493
3-те най-големи ползи от ваксините
Снимка: iStock/Guliver

Ваксините са познати като най-ефикасният метод за справяне с различни заболявания. От векове насам масовата ваксинация е сигурен начин за предотвратяване на евентуалното възникване на различни епидемии по света.

Последните години, които преминаха под знака на пандемията от Covid-19, поставиха на преден план темата за имунизациите. Въпреки ясно доказаната взаимовръзка между ваксините срещу коронавирус и овладяването на вируса в световен мащаб, обществените нагласи по въпроса остават разнопосочни. Експертите обаче напомнят, че ползите от ваксините не се ограничават единствено до превенция на определено заболяване. В долните редове обръщаме внимание на 3-те най-големи ползи, които имунизациите носят на обществото:

1. Здраве – Разбира се, основната и най-значима полза, която ваксините имат за хората по целия свят, е поддържането на доброто обществено здраве и предотвратяването на висока заболеваемост и смъртност от иначе предотвратими заболявания. Освен за индивидуалното и общественото здраве, ваксинацията допринася и за „здравословно“ остаряване на населението. Това означава по-дълга продължителност на живот, както и превенция на някои тежки заболявания в неговия по-късен етап като например онкологичните такива.

2. Икономика – Малко известен факт е, че ваксините крият изключително ценни ползи за икономиката на държавата, в която се прилагат. От една страна, те допринасят за продуктивността на работещото население, предпазвайки го от боледуване. От друга страна, ваксините редуцират разходите за здравеопазване, спестявайки значителни финансови ресурси, които могат да бъдат инвестирани в благоустройството и развитието на съответната държава.

3. Общество – Освен всичко останало, ваксинацията през целия живот е част от универсалния достъп до първична помощ на обществото. В този смисъл контролът на инфекциозните заболявания и ваксиналното покритие могат да бъдат ефективна защита срещу бедността и здравното неравенство, осигурявайки равен достъп до здравни грижи на всички социални групи.

Тези и други причини стоят в основата на налагането на ваксинацията през целия живот като работещ и успешен модел в редица западни държави. Ваксинацията през целия живот като модел на ваксинална политика е част от плана на Европейската комисия до 2030 г. Според ЕК, този модел ще отговори на сериозни съвременни предизвикателства като застаряващото население, климатичните промени и отслабващия обществен имунитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com