9 случая на Ку-треска са регистрирани в България от началото на годината

2909
9 случая на Ку-треска са регистрирани в България от началото на годината
Снимка: Pixabay

От началото на годината до юли са изследвани над 70 животни в страна за случаи на заболяването Ку-треска, която заразява предимно диви животни и птици. Регистрирани са 4 случая при овце в Габрово, 4 случая при говеда в Кюстендил и при 1 овца в Пазарджик.

Това се казва в писмен отговор на земеделския министър Румен Порожанов на депутатско питане. За сравнение през миналата година са изследвани 928 животни при 132 са отчетени положителни проби.

Първи случай на ку-треска в Пловдив

Първи случай на заболял от ку-треска за тази година е регистриран в Пловдив, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Оплакванията ...

В исторически план, надзор над заболяването в страната се извършва още от 1950 г. От 2016 г. Българската агенция по безопасност на храните изпълнява Програма за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България през 2016 - 2018 г. Пробите се изследват в лаборатория „Вирусни болести по преживните животни, хламидии и рикетсии" към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - „Проф. Георги Павлов", oтбелязва Порожанов.

Поради широкия спектър на клиничното й проявление при селскостопанските животни - от безсимптомни инфекции до аборти, раждане на нежизнеспособни приплоди, мастити, системни заболявания, свързани с продължителна загуба на продукция и други, често заболяването Ку-треската не се идентифицира като такова, което води до липса на насочено терапевтично въздействие.

Ваксинопрофилактика се използва предимно при най-рисковите групи като ветеринари, работници в кланици, фермери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com