90% от болниците в страната нямат детски хирурзи

23086
90% от болниците в страната нямат детски хирурзи
Снимка: Thinkstock

90% от болниците в страната нямат детски хирурзи. 306 от общо 340 заведения за активно лечение са без лекари от тази специалност.

Данните са на Центъра за защита на правата в здравеопазването, а поводът за оповестяването им - смъртта на осемгодишното дете в Спешното отделение на разградската болница.

Болници в Плевенско отнесоха солена глоба

Няколко болници в Плевенска област са отнесли имуществени санкции в размер на 150 000 лв. Това показват данни на Регионалната здравноос...

Случаят в Разград обаче не е изолиран. Преди години заради липса на детски хирург в болницата в Кърджали почина друго малко дете. От подобни инциденти, оказва се, не са застраховани и други областни лечебни заведения.

В болницата в Силистра също няма детски хирург. Така малките пациенти трябва да пътуват до най-близката болница във Варна, която обаче е на 150 км.

Медицинските стандарти поставят ограничения за лекарите във всяка болница и трябва да се променят. Специалисти по обща хирургия не могат да оперират деца с определени диагнози. В случай на смърт на дете по време на операцията, такъв лекар не е защитен от закона и може да бъде съден и вкаран в затвора.

Случаят в Разград тепърва ще се разисква от етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС), която ще реши дали ще се стигне до отнемане на лекарски права, съобщи ТВ7.

МБАЛ Благоевград изпадна в колапс

Разпадът в МБАЛ-Благоевград продължава. След като в понеделник, 29 септември, трима лекари от инфекциозното отделение излязоха в болнич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com