Административен абсурд бави фатално лечението на дете

1365
Административен абсурд бави фатално лечението на дете
Снимка: iStock/Guliver

Пореден административен абсурд доведе до забавяне на лечението на болно дете и влошаване на състоянието му. Този път става въпрос за 16-годишният Йосиф Йосифов.

Неговата терапия е прекъсната, въпреки че Фондът за лечение на деца е одобрил финансирането на нужното лекарство за нея. Година по-късно обаче медикаментът все още не е осигурен. Според родителите момчето се влошава.

Член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца отрече да има проблеми

Ана Илиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца се разграничи от думите на Пенка Георгиева. Миналата седмица Георгиев...

Йосиф е с рядко заболяване, при което костите се чупят лесно. Момчето е с множество счупвания на крайниците и с невъзможност да се движи сам. Заради състоянието си учи дистанционно.

Прилагано му е лекарството „Аредиа”, което помага костите да станат по-здрави. За да продължи терапията и през 2017 г., родителите кандидатстват във Фонда за лечение на деца.

През януари той одобрява да финансира лекарството, а Специализираната болница по детски болести, в която момчето се следи, трябва да осигури вноса му, тъй като у нас то няма разрешение за употреба.

"Лекарството все още го нямаме, годината мина, детeто пропусна три вливания, в момента не е добре, гръбначният стълб започна да се изкривява", разказа майката на Йосиф – Мария.

Тя твърди, че често е звъняла във Фонда, за да пита какво става с лекарството, а от там ѝ обяснявали, че трябва да се обърне към болницата.

Притискат родители да изтеглят заявленията си от Фонда за лечение на деца?

Новият директор на Фонда за лечение на деца упражнява натиск върху родители да изтеглят заявленията си. Това обяви членът на Обществен...

"Нямам информация майката да е звъняла, но дори и да е така наистина, решението е в болницата", каза д-р Мариета Райкова от Фонда за лечение на деца.

Оказва се, че болницата стартира процедурата по внос на лекарството чак 7 месеца след разрешението на фонда, като изпраща документите към Агенцията по лекарствата, която разрешава вноса, през август.

"Майката e получила писмо с разрешението от фонда, но тя не ни го е предоставила, и докато стане въпрос къде е това решение и какво е, тя ни го изпрати през юли", заяви доц. д-р Елисавета Стефанова, детски ендокринолог в СБАЛД "Проф. Иван Митев".

Фактите обаче показват, че в началото на май болницата изпраща документи до фонда по случая, сред които и решението, с което фондът е одобрил финансиране, т.е. болницата е имала това решение още тогава.

Също така в документите до Агенцията по лекарствата болницата посочва и кой ще достави лекарството.

Три пъти са отлагали трансплантацията на дете, заради искане на доклад от здравния министър

Три пъти е била отлагана планираната трансплантация на детето, изпратено за лечение в болница в Хамбург от Фонда за лечение на деца. То...

Предварително обаче не е питала доставчика дали това изобщо е възможно, става ясно от отговора му до bTV.

"Ние сме разчитали, че един пък като го е внесла, ще се опита отново да го внесе", посочи д-р Елисавета Стефанова.

По информация на притежателя на разрешението за употреба лекарството е старо и вече го няма в Европа. Има обаче негови аналози на други фирми.

Така се стига до абсурда майката да поиска от фонда да ѝ откаже финансирането, за да кандидатства за "Българската Коледа". Това обаче, първо, се оказва невъзможно, и второ – дори и да го финансира благотворителната кампания, пак няма кой да го достави.

"Възмутена съм много – от институциите, от държавата, че не обръщат внимание, винаги са си гледали техния интерес, а нас ни оставят на последно място", категорична е майката на Йосиф. Решение засега не е намерено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване