X
 
 

Адвокатът на родителите на починалото дете не е допусната до проверката на случая

3184 0
Адвокатът на родителите на починалото дете не е допусната до проверката на случая
Снимка: iStock/Guliver
Лекарите, които са участвали, имат повече информация и не е коректно те да могат да коментират факти, които ние нямаме. Това каза адвокатът на родителите на починалото след прием в три болници в София дете Христина Николова.

"В понеделник съм поискала копие от документацията, не само че не се обадиха, но ми казаха, че няма право техен представител да присъства на проверката.", допълни още Христина Николова. По думите ѝ никъде няма забрана да се присъства на проверката, а трябва да се гарантира прозрачност. 

Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

Не системата, а болестта уби Алекс. Това заяви д-р Елена Георгиева, чието име се свърза със смъртта на 3-годишния Александър.  По...

Тя уточни, че на 21 ноември родителите са били извикани да им се връчи констативен протокол от Агенция за медицински надзор, при което те са били "вкарани в една стая да пишат какво точно се е случило."

"Вместо да получат резултата от проверката тях са ги карали да сядат и да пишат все едно са в разследващ орган. Недопустимо е да се оказва такъв психически натиск", каза още адв. Николова в интервю за bTV.

По думите ѝ няма спор, че има системни проблеми. Николова допълни, че трябва да се създаде ред, по който да се преценява спешността на чакащите

Адвокатът уточни, че при първото посещение в Педиатрията Александър не е бил прегледан. 

Родители пред камера за опита си със здравеопазването ни: Имахме късмет

Едните нямат хирург, другите нямат ехограф – въобще, родителите са в някаква безиходица. Всеки родител знае, че трябва да обиколи...

Относно реакцията на лекарите след смъртта на детето, адв. Николова заяви, че целта на родителите не е да се създава напрежение:

"Аз разбирам лекарите, че действат на принципа, че най-добрата защита е нападението. Но не бива това да се прави с почернените родители. Имало е спор в кабинета. Другата лекарка е настоявала детето да бъде прието. За мен на този етап не е било логично детето да бъде прехвърляно, а не да остане там и да бъде прегледано. Родителите не са знаели какви лекари има в Педиатрията, а са искали детето им да е било прегледано. Сега семейството иска да знае защо детето им не бе прегледано навреме."

Вижте какво каза д-р Елена Георгиева за приема и лечението на детето в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети: