Ананиев подписа договора за стореж на Национална многопрофилна детска болница

3594
Ананиев подписа договора за стореж на Национална многопрофилна детска болница
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа днес договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Изграждането на модерна Национална многопрофилна детска болница е основен приоритет за развитието на детското здравеопазването в България. Министерството на здравеопазването се ангажира строителството на Националната многопрофилна детска болница да се осъществява при максимална обществена информираност и в диалог както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване у нас. От МЗ ще бъде сформирана работна комисия, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.

Изпълнителят разполага с едногодишен срок, от сключването на договора, да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ посочват, че ще извършат допълнително конструктивното обследване на строежа, се казва в съобщение от МЗ. Всички действия по реализацията на проекта са извършвани и ще бъдат извършвани при максимална публичност и прозрачност.

От министерството напомнят хронологията на събитията, свързани с детската болница:

Архитект за строежа на новата детска болница: Това би бил чудовищен престъпен компромис

"Конструктивното обследване на сградата, което МЗ е представило към обществената поръчка, залага на изпитвания, направени преди 12 годи...

През януари 2019 г. със заповед на здравния министър е сформирана работна група, със задача да изготви структура и план за разполагане на клиники и отделения в бъдещата детска болница. В състава на работната група са включени водещи специалисти, които са запознати със съвременните изисквания към детското здравеопазване.

Работната група изготви примерна структура на Националната многопрофилна детска болница, която е включена като част от Техническото задание на обществена поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на детското лечебно заведение.

През януари 2019 г., с цел установяване годността и съответствието със съвременните нормативни изисквания на незавършения строеж "Научен институт по педиатрия“, МЗ възложи нова конструктивна експертиза, подробен оглед на дефектите по носещи и неносещи елементи в сградата, тяхното систематизиране, картиране, фотографиране и описание на технология за възстановяване на всеки един дефект; изготвяне на инженерно-геоложко проучване; проверка на съществуващите конструкции за устойчивост на сеизмични въздействия и обобщен количествен и стойностен анализ на необходимите видове работи за привеждане на сградите в съответствие с изискванията на нормативната уредба към момента на обследването.

„Балмер Инженеринг“ ООД представи новото обследване в дванадесет тома. При извършеното от фирмата обследване е установено, че протоколите и систематизираната информация за вложената армировка в конструктивните елементи от 2007 г. не търпят изменение във времето, т.е. диаметърът и местоположението на армировката не биха могли да се променят от 2007 г. до 2019 г. Бетонът е с такъв клас на якост на натиск, с какъвто е произведен и излят. В извършеното конструктивно обследване на незавършения строеж не е констатирано, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност при земетресения.  През месец юли 2019 г. министърът на здравеопазването стартира обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на „Национална многопрофилна детска болница".

През месец януари 2020 г. за  изпълнител на обществената поръчка е избран ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“.

МЗ възобновява поръчката за национална детска болница

Министерството на здравеопазването възобновява обществената поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (...

Решението за определяне на изпълнител беше обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията от класирания на второ място участник ДЗЗД "ДЕТСКА БОЛНИЦА СОФИЯ". Комисията за защита на конкуренцията допусна предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител, което не беше обжалвано и влезе в сила.

Припомняме, че проектът за изграждането на детска болница срещна обществена съпротива.

Вижте още:

Проф. Пилософ: Проектът за детската болница е на 50 години, това ли ни трябва?

За детската болница КЗК се произнесе в полза на МЗ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване