Ангелов: Ако мислим само за избори, ще трябва да избираме нов народ

2826
Ангелов: Ако мислим само за избори, ще трябва да избираме нов народ
Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 и противоепидемичните мерки. 

"Където свършва информацията, започва страхът, затова стремежът ни е българските граждани да бъдат най-добре информираните в Европа", заяви министърът.

"Отчитаме изключително добра тенденция от въведените мерки, като това рефлектира и върху използваемостта на леглата", каза Ангелов. 32% е заетостта на леглата за неусложнени случаи, а на интензивните легла е 44%. 14 853 български граждани са излекувани с негативни PCR за една седмица - повече от три пъти от новозаболелите за същия период, отчете още министърът.

По думите му през следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училище, но министърът уточни, че това ще са само практики, които не могат да се проведат в електронна среда. Заповед ще има утре на министъра, като ще има и списък на практиките, които ще се възобновят.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че сме на девето място в ЕС/ЕИП по смъртност и на 27-о място по заболяемост. След един спад в тестването, който бе нормален за празниците, започваме да наваксваме и вървим към средните показатели в Европа, посочи той.

"Все пак трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, те са най-вече във Великобритания и Чехия. Те се дължат най-вероятно на т.нар. нов щам", коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Нито един гражданин не трябва да отслабва бдителността си, носете маски, спазвайте дистанция, избягвайте излишни контакти и събирания с хора, призова той.

COVID-19 и избори

"Политиците да спрат да експлоатират темата за изборите. Изборите ще дойдат, ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ", каза Ангелов относно най-обсъждания въпрос в момента - как и кога ще се проведат парламентарните избори.

"Разполагаме с достатъчно количество ваксини", увери той.

"Виждам опитите да се прокара, че България няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Държавата е осигурила и всеки един гражданин, който желае да бъде ваксиниран, ще бъде ваксиниран. Моля, всеки политик да си даде ясен отговор пред себе си – въпросът с пандемията от COVID-19, въпросът с ваксините не е въпрос, който трябва да се политизира", заяви още Ангелов.

В отговор на въпрос за ваксинирането на ангажираните с изборите, министърът обяви, че ваксинирането е доброволно и освен това препоръката е усилието да е към тези, които ще се занимават с мобилните урни, тъй като те ще контактуват с болни и с хора под карантина.

Още: Кантарджиев с прогноза кога ще си отдъхнем от коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com