Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Аптеките няма да имат никаква печалба": Промяна в наредба ядоса фармацевтите

02 юли 2024, 13:17 часа • 1023 прочитания

Без промяна на модела на финансиране на аптеките "както браншът, така и пациентите ще бъдат потърпевши". Това заяви пред БГНЕС Димитър Маринов, председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Още: Фармацевти излизат на протест, затварят аптеки

Протести: Аптеките не са доволни от заплащането

Браншът готви протести заради измененията в Наредба 4, без да се променя моделът на финансиране. Фармацевтите не подкрепят промените, инициирани от Министерството на здравеопазването. Според тях няма предварителни анализи. Ако проектът на Наредбa 4 влезе в силa от 4 юли, това означава, че 80% от аптеките ще бъдат принудени да прекратят договора си със Здравната каса и така на практика ще спрат работа. Фармацевтите предлагат да се преосмисли начинът на плащане на аптеките.

Снимка: iStock

Маринов обясни, че този модел се договаря между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. „Има групи от двете представителства и договарят условията - там е записан и моделът на финансиране. Бяхме извикани в НЗОК. Беше ни представен проектът, обсъдихме го, казахме нашите забележки, имахме още една среща на следващия ден и докато вървяха тези разговори, проектът изведнъж се появи на сайта на МЗ. Беше ни даден знак - ако искате, ние ви уведомяваме, ще го направим през главата ви", смята председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Още: Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

„На сайта на МЗ бе качен проект на промяна в Наредба 4, която касае предписването и отпускането на лекарствени продукти, особено тези, които се отпускат по Здравна каса. Досега, когато имаше електронно предписание по изискване на НЗОК, на него можеше да има до три лекарствени продукта и те трябваше да бъдат изпълнени в една аптека наведнъж. Това е останало от времето на хартиените рецепти, когато фармацевтът трябваше да задържа и тази рецептурна бланка, за да отчете лекарствата по Здравната каса и да получи реимбурсацията за намалението, което е направил при отпускането на лекарствените продукти за пациента. Откакто има електронни рецепти, това на практика е безпредметно и ние многократно сме го предлагали на Касата", посочи той, цитиран от БГНЕС.

Какъв е проблемът обаче? "Пак от времето на хартиената рецепта - заплащането за тази дейност е на брой изпълнени рецепти. Става дума за една огромна група лекарствени продукти, върху които аптеката няма никаква печалба. Закупува ги от складовете от търговците на едро, отпуска ги на пациентите и чака между месец и месец и половина НЗОК да възстанови сумата на закупуването. И за цялата тази услуга аптеките получават една много малка сума - пет лева. Звучи смешно, но е толкова. И сумата не зависи от цената на лекарствените продукти и от броя на лекарствените продукти", поясни Маринов.

Още: Хаосът с е-рецептите – какви са проблемите и как да се решат

Какво се променя с измененията в Наредба 4?

Той уточни, че предложението на НЗОК в момента за промени в Наредба 4 означава, че всички рецепти на пациента ще бъдат събрани в една голяма и пациентът ще може да ги изпълнява в различни аптеки и по различно време, когато му е удобно - в рамките на два дни. „Ние нямаме против това нещо, но понеже то е свързано със заплащането към аптеките, не можем да приемем тези промени без промяна на модела на финансиране на аптеките, така че тази дейност да бъде обезпечена", поясни Димитър Маринов.

"Ако наредбата влезе в сила, без да е договорен този модел, на практика всички аптеки и пациенти ще бъдат ощетени. "Аптеките няма да могат да осъществяват тази дейност без необходимото финансово обезпечаване, а пациентите пък няма да намират лекарства, понеже аптеките няма да работят с НЗОК", обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Още: Фармацевти: Липсата на лекарства не е заради е-рецептите

От бранша планират да излязат на протест на 3 и 4 юли. „Оказа се, че колегите имат различни виждания, едни ще затварят аптеки между 14:00 и 16:00ч. на 3 юли, а на 4 юли, когато е последният срок за публично обсъждане на наредбата, колегите решиха, че на този ден собствениците на аптеки ще отидат между 09:00 и 09:30 ч. в НЗОК да си пуснат едномесечно предизвестие за прекратяване на дейността със Здравна каса. И в този половин час ще обясняваме на пациентите какъв е проблемът. Ние искаме пациентът да разбере до какво ще доведе промяната в Наредба 4, без да бъде променен начинът на финансиране на аптеките", каза още Маринов.

Още: Недостиг на лекарства: Британски фармацевти предупреждават за "кризисна точка"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес