Асоциацията на собствениците на аптеки: Кризата с лекарства наистина предстои след 15 септември

27726
Асоциацията на собствениците на аптеки: Кризата с лекарства наистина предстои след 15 септември
Снимка: БГНЕС

Кризата с лекарства наистина предстои след 15 септември. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Николай Костов, председател на Асоциация на собствениците на аптеки. „Нашата асоциация съществува от 2007 година и има добра представителност в бранша. Имаме 21 члена с над 300 аптеки в момента. Между 15 – 20% от оборота с лекарства е на аптеките, които членуват в нашата асоциация”, обясни Костов. По думите му, кризата с лекарства е предстояща и пари, според данни на НЗОК, има за първите 15 дни на септември, след това просто няма.

„Има дефицит от 96 милиона лева до края на годината и най-лошото е, че в предвидената актуализация на бюджета на касата няма предвидени пари за лекарства за извънболнично лечение. Имал съм срещи и с касата, и със здравна комисия и кой ли още не, но информацията е публична за този дефицит”, каза Костов. Той допълни, че дори актуализация на бюджета на Здравната каса да се случи, 225 млн. лева, които се обсъждат да бъдат дадени на касата, са недостатъчни, а и те са само за болнично лечение. „200 милиона лева са за болнично лечение и 25 за онколекарства в болница. Това е цялата история и ако не се гласуват повече пари, просто няма да има достатъчно за лекарства след 15-ти септември”, поясни Костов.

Болестите може да се лекуват и без лекарства?

Всички знаем, че болестите са от нерви. Ако следваме заложената в тази народна мъдрост логика, то с въздействие върху нервната система ...

Той допълни още, че това е така, тъй като след тази дата продължават да текат плащания за предходни периоди и кризата ще се почувства отново през декември. „Това са данните, с които разполагаме и които ни притесняват определено и тези данни не сме си ги измислили ние. Това са данни на касата, данни, представени и пред Здравна комисия на парламента”, заяви Костов.
„Последствията от тази криза са ясни – няма да могат хората да си вземат лекарствата, защото няма да можем ние да се разплатим за тях с дистрибуторите на лекарства и съответно няма да можем да ги купим, за да ги дадем на всички, които имат нужда”, категоричен е Костов.

По думите му, всички осигурени българи са потенциални потребители или настоящи такива на лекарства за извънболнично лечение. „Само 1,5 милиона лева са хронично болните, които всеки месец получават такива лекарства”, посочи Николай Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com