Автомобилите на НЗОК гълтат 200 хил. лв. годишно за гориво

2641
Автомобилите на НЗОК гълтат 200 хил. лв. годишно за гориво
Снимка: iStock

Близо 200 хил. лева на година харчи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за зареждане на автомобилите си с гориво. Това става ясно от обществена поръчка на касата, публикувана в Агенцията за обществени поръчки.

Тя е за доставка на горива за следващите три години. Според поръчката това ще струва 597 600 лв. с ДДС за целия период, което означава, че НЗОК се кани да плаща точно 199 200 за зареждане на автомобилите си за една година. В предмета на поръчката се включва доставка на бензин А 95; бензин А 98 и дизел с прогнозни количества за трите години:

1. Бензин А 95 – 165 000 литра;

2. Бензин А 98 – 100 литра;

3. Дизел - 28 000 литра;

Управителят на НЗОК заговори за чаши с уиски по темата с безплатните лекарства за КОВИД

Доверието в медицинските аргументи е загубено. Много често се намесват други в аргументацията, а не се слушат лекарите. Така управителя...

Според информацията в търга посочените количества са ориентировъчни и са изчислени на база минал период. От НЗОК информират още, че ще закупуват съответните количества горива съобразно нуждите си и не се задължават да закупят цялото количество за конкретен вид гориво, като си запазват правото да закупуват по-големи количества от посочените за конкретен вид гориво.

Actualno.com разполага с предишния договор от началото на 2019 година, който касата е подписала с фирмата "Анри 64 - Андрей Кехайов" - собственост на доц. д-р Андрей Кехайов, бивш председател на Българския лекарски съюз. Тогава НЗОК търси по-сериозни количества горива - 220 хил. литра бензин А95, 300 литра бензин А98 и 40 хил. литра дизел. Цената, която тогава е платена, е 519 240 лева с ДДС, което означава, че касата е платила над 173 080 лева на година, а разликата спрямо текущата поръчка идва от сериозния ръст в цената на горивата в последните години.

Сред изискванията на касата сега е и трите вида гориво да се закупуват чрез карти за безналично разплащане. Затова и разделянето на обществената поръчка за 3 доставчика не е целесъобразно, защото според тях при възлагане на поръчката на повече от един изпълнител ще се затруднят зареждането с гориво, контрола за спазване на въведените в НЗОК правила и норми на разходване на гориво, както и отчитането и заплащането на извършените дейности.

В търга е записано и че зареждането на автомобилите от бензиностанциите на избрания изпълнител трябва да става от пломбирани бензиноколонки, проверени и минали периодичен преглед. Изпълнителят трябва да разполага с минимум един търговски обект (бензиностанция) във всеки един от 27-те областни града в страната. Във всяка една от бензиностанциите трябва да е налице и устройство за карти за безналично плащане. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване