Безплатни изследвания за проверка на дихателните функции в Сливен

35812
Безплатни изследвания за проверка на дихателните функции в Сливен
Снимка: Thinkstock

Безплатни скринингови изследвания за проверка на дихателните функции (спирометрия) ще се проведат в Сливен по инициатива на отделението по пневмология и фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен. Повод е Световният ден за борба с Хроничната белодробна обструктивна болест (ХОББ).

Началникът на отделението д-р Дина Досева информира, че спирометричните изследвания ще се извършват на 21 и 22 ноември в Медицински център „Миркович" от 14 до 17 часа. При изследването се извършва проверка на дихателната функция, благодарение на която се откриват ранни нарушения на дишането.
„Ако се установи някакъв проблем, пациентите трябва да се обърнат към личния си лекар, който да ги насочи към специалист-пулмолог. Той от своя страна ще прецени дали се налага диспансеризация на пациента", каза д-р Досева.

Безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми в САГБАЛ "Св. София"

От 20 ноември Столичната Първа САГБАЛ "Св. София" започва едномесечна кампания за безплатни прегледи и консултации за двойки с репродук...

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб. Основният екзогенен рисков фактор, причиняващ ХОББ, е тютюнопушенето. Около 15% от всички пушачи развиват болестта. Затова някои наричат ХОББ "болест на пушачите". Други рискови фактори са: замърсеният атмосферен въздух; честите инфекции на дихателните пътища; интензивната и продължителна експозиция на вредни вещества в работната среда (прахове и химикали); социално-икономическият статус (напр. нисък прием с храната на антиоксидантните витамини А, С и Е и други); полът; възрастта и други.

По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи. Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смъртност сред населението. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна - 75% от болните не знаят, че имат заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване