БЛС иска промяна на пакета дейности, покриван от НЗОК

29647
БЛС иска промяна на пакета дейности, покриван от НЗОК
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява да бъде променен основният пакет от здравни дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Целта е в него да бъдат включени две нови процедури - анестезия и работа на патоанатомите. За тази промяна в Наредба 40 БЛС настояват от години.

С промяната двете дейности - анестезия и дейностите на патоанатомите ще се заплащани отделно и ще бъдат отделени като процедури. От Лекарския съюз са изчислили, че за това са нужни около 40 милиона лева, посочи председателят на организацията  доктор Цветан Райчинов преди първоначалните преговори по Националния рамков договор в НЗОК, информира БНР.

Университетските болници: НЗОК буквално ни спира работата

Драстично намаляват предоставяните от НЗОК средства за оказване на болнична медицинска помощ, което лишава пациента от възможността и...

От съсловната организация ще поискат и извеждане на редките болести в отделен фонд, който да ги покрива или те де се финансират от здравното министерство, а не от Касата, както е досега. Същото ще предложат Лекарският съюз и за интензивните грижи - те да бъдат към Спешната помощ и така да се финансират от министерство на здравеопазването.

В предаването „12+3“ д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация, каза, че Българският лекарски съюз за пореден път е поставил днес на масата на преговорите въпросът за това, че държавата продължава да бъде най-некоректният платец в здравната система.

Според него ако няма актуализация на бюджета на НЗОК за тази година, картината за следващата година тотално се променя, защото този недостиг от средства ще трябва да се поеме от следващия бюджет.

Д-р Хасърджиев каза още, че Националната пациентска организация подкрепя исканите промени в Наредба 40. Той обясни: "Това са част от специалностите, които някакси са извън системата и техният труд е крайно недооценен. Но пак стигаме до въпроса как ще се намерят пари за това".

НЗОК: Над 1,3 млн. рецептурни книжки вече са презаверени

С новите четиризначни кодове към 10 часа днес са презаверени 1 363 140 рецептурни книжки на хронично болни пациенти. Само за период...

Наистина във времето някой е добавял и вадил нещо от клиничните пътеки и по този начин е нарушена логиката на нещата. Решението, което взехме е на оперативно ниво, тъй като не можем да вземем други решения, които са свързани със законодателството. Най-много да помолим министъра тук-там да пипне някоя наредба. Това каза пред журналисти директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова след срещата, предаде "Фокус".

"Трябва наистина да се огледат алгоритмите на клиничните пътеки и доколкото е възможно да се коригират вътре нещата. Това, което аз лично споделих с Български лекарски съюз е, че нивата на компетентност на болниците по количествени показатели са определени, също така, че ние пак си говорим за качества, но всъщност количеството не може да търси качество. Трябва да имаме критерии за качество вътре, критерии за много ясно разписани индикации за хоспитализация и дехоспитализация“, обясни д-р Тодорова.

Всичко това са елементи на клиничната пътека. Има кодове по клиничните пътеки, които като се проследят по системата, се оказва, че никога не е отчитано по тях и тези кодове излишно стоят вътре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com