БЛС: Който прибира осигуровките, той да плаща първите три дни болнични

2142
БЛС: Който прибира осигуровките, той да плаща първите три дни болнични
Снимка: iStock

Работодателят може да получава информация по електронен път от Националния осигурителен инситут (НОИ) за издаден болничен, а службите по трудова медицина да контролират дали съответният работник се лекува. Това каза пред БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС). „Лекарят, който издава болничния лист, ние не можем да се съгласим, че трябва да осъществява контрола върху режима“, посочи той.

БЛС подкрепя работодателите за първите три дни болнични, джи пи-тата обаче смятат, че темата с „фалшивите болнични“ се преекспонира. 

Фалшивите болнични: Няколко идеи за решаване на проблема (ВИДЕО)

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Личните лекари да имат право да издават по-малко дни болничн...

Целият проблем тръгва от първите три дни на болничните. Според БЛС те трябва да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“. Общопрактикуващите лекари не са съгласни с временната кризисна мярка отпреди десет години работодателят да поема първите три дни от болничните, която е останала постоянна.

„И съответно, когато трябва да ползват тези благинки, които са плащали, за да могат да ги ползват, не е редно пак да се дават от работодателя, защото той пропорционално заедно с работника вече си е дал въпросните средства“, коментира д-р Брънзалов.

„Ние заставаме срещу извода, че във връзка с тези три дни и кой ще ги плати, видите ли, докторите издават „фалшиви болнични“, заяви той.

„Не приемаме израза "фалшив болничен лист. Досега поне аз, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него“, допълни той. 

Лекарският съюз попита: Кой внушава, че сме "лоши хора с големи заплати"

Български лекарски съюз с безпокойство проследи вчерашната среща в Министерски съвет, последвалите публикации в медиите и тиражираните ...

Еднолично никой – било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е „фалшив“, ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента, подчерта д-р Брънзалов. Лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му, категоричен е той.

„Становището на общопрактикуващите лекари се базира на статистика. Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини – застаряващото население", заяви заместник-председателят на БЛС. Най-много болнични се издават не по празниците, а в периода, когато е пикът на сезонния грип – през януари и февруари, уточни той.

Службите по трудова медицина трябва да правят анализи за повишаването на заболеваемостта в съответната фирма, „а защо не и да се верифицира болничният лист, издаден от някой друг лекар?“, предложи той.

Най-много болнични се издават във фирмите с персонал до 9 души и в такива над 500, отново се позова на статистиката д-р Брънзалов. "В тези, които са над 500, по понятни причини много повече ще има заболели хора, но какъв работодател ще бъда аз, след като имам 9 човека служители и не знам какво се случва с тях, че 5 са ми се разболели? А в същия момент имам договор със служба по трудова медицина, на която една от функциите е да види защо в тая фирма има по-голяма заболеваемост."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com