БЛС: Трябва да запазим правото на избор кой да ни лекува

2223
БЛС: Трябва да запазим правото на избор кой да ни лекува
Снимка: iStock/Guliver

"Както и правото на избор на финансиращ орган, така и правото на избор кой ще ни лекува трябва да се запази." Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, предаде БГНЕС.

Д-р Маджаров коментира предложения от здравното министерство нов модел на здравно осигуряване, включващ демонополизацията на НЗОК чрез въвеждането на възможността пациентите да се осигурят в частни фондове при запазване на размера на здравната вноска.

Проф. Генчо Начев: Нагласата на обществото е да има демонополизация на НЗОК

"Има няколко социологически проучвания, в които около 75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК. И на ...

„Не чух ясно да се каже, че фондовете ще имат право да решават с кого да сключват договор като изпълнители на медицинска помощ. Това за нас е изключително важно – възможността фондът да избира с кого ще сключва договор, означава да ограничим правото на пациента да избира кой да го лекува. Това означава пациентът да има право само да избира кой да финансира лечението му, но не и кой лекар да го лекува“, обясни д-р Маджаров.

Според него задължително трябва да има и гарантирани рамкови цени за основния пакет, които да гарантират на изпълнителите на медицинска помощ, че няма да се пада под тях. „Не можем да си позволим да оставим отделните лекари и лечебни заведения да преговарят с мощни структури, каквито за застрахователите“, категоричен е председателят на БЛС.

Припомняме, че по-рано в интервю за BTV председателят на ЦЗПЗ Д-р Стойчо Кацаров заяви, че "когато се премахне монопола, гражданинът ще може да избита в кой фонд да вложи парите от здравните си вноски. Ако не му харесват условията в един от тях, ще може да го смени с друг. Ако пациентът не е доволен от начина по, който фондът защитава правото му на достъпна, своевременна и качествена медицинска помощ, той ще може да смени фонда си. Правото да избираш фонд, в който да се осигуряваш и лечебно заведение, в което да се лекуваш, овластява гражданите. Това означава пациентът да бъде поставен в центъра на здравната система. Сега в нейния център за министърът и ръководството на НЗОК.

По думите му основният пакет медицински услуги в Холандия, която извърши такава реформа пред 15 години (и от тогава се смята за страната с най-добро здравеопазване в Европа) се договаря между медиците, пациентите и фондовете, а при монопола се определя еднолично от министъра, добави Кацаров.

Перник изпитва силен недостиг на педиатри

Перник остава без педиатри и ръководството на може би най-известната болница в града що се отнася до детското здравеопазване търси реше...

Експертът Аркадий Шарков изрази мнение, че доплащането от пациентите и сега е много високо. Д-р Кокалов от КНСБ и член на НС на НЗОК защити монопола на касата, с аргумента, че парите така или иначе са едни и същи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com