Богдан Кирилов: Засега не се налага изтегляне на ваксината AstraZeneca

1050
Богдан Кирилов: Засега не се налага изтегляне на ваксината AstraZeneca
Снимка: БГНЕС

Редки нежелани лекарствени реакции за тромбоза не са съобщавани в България. В това увери директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва анализ на постъпващите данни за ваксината на AstraZeneca като към момента има 1 млрд. поставени дози. Тези допълнителни данни ще бъдат анализирани и когато е необходимо ще бъдат предприети промени в разрешението на употребата, обясни Кирилов. В Европа са известни осем случая на странични реакции на ваксината на „Янсен“ (тази на Johnson&Johnson).

България няма да спира ваксинирането с AstraZeneca

Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на което ще обсъдим важни неща, съобщи пред bTV Богдан Кирилов ...

Най-много дози са приложени с ваксината на Pfizer, като в различни възрастови групи има различни ваксини. Профилът на лицата, на които е поставена AstraZeneca, е различен - и от двата пола

За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблеми с ефикасността и качеството, уточни Богдан Кирилов. На този етап съотношението полза-риск е положително, може да се прилага и съответно ваксината се прилага. Засега не се обмисля изтегляне на AstraZeneca, увери Кирилов.

Той посочи, че неизползваните дози на оксфордската ваксина могат да бъдат дарени. При лица, при които не са настъпили нежелани сериозни реакции, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина, отбеляза Богдан Кирилов.

Той призова да се проведе консултация и преглед преди самото поставяне на ваксината. Опитваме се от началото на самия ваксинационен процес, всичко, което имаме като информация, да достига до личните лекари, каза Кирилов.

В България жените в риск от тромбози няма да се ваксинират с AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca все пак ще се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст. Препаратът няма да се прилага на пац...

По думите на Кирилов, в последните седмици се увеличил делът на РНК ваксините, а в следващите седмици се очаква значително количество около 140 000 дози от “Pfizer“, през май месец тя ще бъде по 270 000 дози всяка седмица, а през юни месец по 410 000 дози. Около 5.5 милиона дози ваксини се очакват до края на месец юни.

Продължават клиничните изпитвания на ваксина за деца. Всички ще бъдат анализирани и ако са положителни, ще бъде актуализирана и продуктовата информация. Продължават изпитванията за българската ваксина, като Кирилов се надява да има развитие по темата, посочи той. 

В следващите месеци се очаква да има развитие и за лекарство срещу COVID-19. Дори и при ваксинираните лица няма гаранция, че няма да могат да разпространяват инфекцията, като за това се взимат допълнителните мерки, добави Богдан Кирилов.

Прочетете още по темата: Според Богдан Кирилов у нас няма случай на починал след ваксинация

Богдан Кирилов видя положителна тенденция в мнението на хората към ваксините

Ефективността на ваксините не може да бъде 100, но най-важното – тези ваксини за коронавирус, първите четири с разрешение, предот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com