Бойко Борисов: Ние сме във война, има жертви и ранени

7949
Бойко Борисов: Ние сме във война, има жертви и ранени
Снимка: ПЦ на МС

Ние сме във война! Имаме жертви и ранени. Но не можем да видим противника. Ако разхлабим мерките, само ще броим. Не мога да го приема това.

Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в ефира на "Дарик" по повод евентуалното подновяване на спорта в обозримо бъдеще.

"Това, че футболът ни липсва, не значи че ще се промени ситуацията веднага. Мутафчийски разказа какво се случи след футболни мачове. Това не стои на неговото внимание, защото задачата му е да държим България на ниските нива по заболели и починали. Щабът счита, че това е правилно.

Слави: Аз много искам да благодаря на Бойко Борисов

Снощи Бойко Борисов говори 50 минути в праймтайма на националните медии, на които той ще помага. За сведение – снощи италианският...

"Много ми бяха интересни колегите по "Диема", които така коментираха първенството на Беларус, сякаш коментират английското.

Който мой колега се изкуши и каза, че няма страшно за нацията, той плати висока цена с човешки животи. Това ние не можем и няма да си позволим", добави Борисов.

Да го видим Борис Джонсън какво ще направи сега, като позволи първенството на Англия да започне отново. Виждате там колко много са жертвите.

"Повярвайте ми, ако нещо ми липсва, това е футболът, спортът. Аз на ресторант, на кафе, на кино - на такива неща не съм ходил от много дълго. Но ежедневният футбол - това е нещото, което ми липсва. Липсва на всички. Но не искам да използвам бъдеще време. Аз казвам: "Строя "Хемус", строя "Струма". Правя стадион. Бъдещото време го оставям на други. Ако има такава възможност - за възобновяване на спорта, един час по-рано да е, един час по-рано ще взема това решение. Спортът, театрите, кината - всичко липсва на хората. Светът е социален. Свикнали сме да сме заедно и сега много тежи. Но огледайте се в съседните ни държави, сравнение с тях ние все едно не сме под карантина", каза премиерът.

По принцип политиците най-обичат бъдещето време. Слушам: "В Италия ще разпуснат мерки за заводи, но от 4 май." Имаше конферентна връзка между министрите на спорта от Европейския съюз. Ние сме подготвили план за възстановяване в момента, в който карантината падне. Всички състезатели и треньори ще бъдат тествани, няма да има достъп за външни хора, ще бъдат изградени КПП-та, пропускателният режим ще е по-сериозен, ще има график за ползване на залите, дезинфекциране, начин на хранене - и всичко под контрола на министерството на спорта. Мислим по този въпрос, както и в други държави", каза още премиерът.

Бойко Борисов: Ще променим днес заповедта за парковете (ВИДЕО)

Ще променим днес заповедта за парковете, а всеки кмет да решава кога да я приложи. Това каза пред журналисти в Южния парк премиерът Бой...

"Не, че го оправдавам генерал Мутафчийски. Той не се нуждае от оправдание, защото се раздава. Но с час по-рано, ако може да се подсигури подновяване на спорта, което е добре за здравето на спортистите и всички хора, ще го направим.

Радостна вест има, че големите заводи като на "Фолксфаген" от днес започват да отварят. Но докато няма ваксина, никой не може да бъде сигурен какво ще се случи.

До този момент ние нямаме починал без тежки съпътстващи заболявания, за разлика от много други страни. Днес излезе статистика, че България и Албания са с най-ниска смъртност. Само че в Албания не може да излезеш до магазина, без да се обадиш.

В Германия в четвъртък ще си говорят по темата. Има ли положителна практика в настояще време, ще направим всичко, че да подпомогнем спортно-състезателната дейност на клубовете.

С всеки ден се опитваме да облекчаваме карантината, но и да пазим здравето. Ще мине и това чудо. Всички искат да чуят, че от утре - "Ура!" и хайде. Трябва да внимаваме. Да се подсигурим за бъдеще. А не да бързаме", посочва премиерът.

Соченият за адвокат на Пеевски с най-голямо дарение за "Левски"

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев съобщи кое е най-голямото дарение, което е постъпило в клубната каса след финансовите пр...

Той обяви, че към момента няма абсолютно никакво време да поспортува сам, дори и за малко, независимо че много обича и му липсва и това. Но описа и дневния си режим.

"Сутрин в 7 часа съм в Министерски съвет, идва щабът. Ето и днес след това продължихме - с министри, с Фандъкова. В Корея са провели матура. На един стадион, слагат дезинфекцирани чимове и са я провели. Всяка идея, която може да ни е полезна, я анализираме. Вечер до 12-1 след полунощ сме така. И аз чакам всичко да мине, за да може после да спортуваме", заяви Борисов.

На въпрос дали няма шанс да се подновят поне тренировките в индивидуален спорт като тениса, и то на открито, премиерът отвърна: "Погледнато реално, въпросът има логика. Тенисистите са от двете страни на мрежата. Но после отиват в съблекалнята, идват други хора в съблекалнята, става струпване. Ако е за един ден, да го разрешиш. Ама след петия ден вече ти се иска и да останеш да се видиш с приятел, да пиете по бира. И ето ти огнище. Но пак казвам - вижте мерките в другите държави.

На въпрос ще го бъде ли футболният "Левски", изпаднал във финансова криза още преди пандемията, Борисов отвърна: "Ще го бъде "Левски". Нека само да си подредят нещата. Аз и преди им предложих вариант. Помогнали сме на всички, ще помогнем и на "Левски". Клуб, който го заслужава."

Пандемията показа има ли смисъл от това, което правят футболните ни клубове. Аз съм почитател на това голяма част от футболистите да са българи. Да се взимат чужденци, които да вдигат класата на отборите, посочи още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com