X
 
 

БСП пита: Защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.

1439 1
photo of БСП пита: Защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.
Снимка: iStock/Guliver
Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв. Това попита народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с проблемите на медицинските специалисти, предаде "Фокус".

"Всички знаем, че вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания", каза той и припомни техните искания, свързани с достойното заплащане, възможността за кариерно израстване.

Подготвят национален протест на всички медици

Лекари и специалисти по здравни грижи от цялата страна подготвят национален протест, съобщава БГНЕС. Протестът ще бъде в София, а утре ...

"Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление на Министерски съвет от 10 април тази година МС отпуска 50 млн. лв. насочени към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата", каза той.

По думите му малко по-късно с постановление 111 и в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв.

"Още повече, че думите има 50 млн. лв. в системата бяха използвани като аргументи от управляващите до миналия месец септември. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина - какви са причините за това.

От Министерски съвет какво е неговото отношение към действително огромния и сериозен проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри.

Ананиев: Липсват медицински специалисти

„Развитието на българското здравеопазване трябва да премине в нов етап и стъпките, които предприема настоящият екип на Министерст...

БСП многократно е предлагала създаването на междупартийна комисия за решаването на тежките проблеми в българското здравеопазване. Ние смятаме, че здравеопазването е надпартийна кауза. До момента нямаме отговор на нашето предложение", каза още проф. Михайлов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално