"Букет от респираторни заболявания" пълни лекарските кабинети

3277
"Букет от респираторни заболявания" пълни лекарските кабинети
Снимка: iStock

Със запушен нос, температура, отпадналост и кашлица деца и възрастни пълнят кабинетите на личните лекари. Бум на респираторните заболявания отчитат и епидемиолозите у нас. Симптомите обаче може да не са само на респираторни вируси, а и на COVID, обясняват джипитата.

Макар коронавирусът да утихна и ежедневно Единният информационен портал да отчита около и под 200 заразени, според специалистите те са двойно повече. “Късният” COVID засяга както деца, така и възрастни, но хората не се тестват и дори не разбират, че са се разболели.

Лекар с призив: Носете маски, с грипа сега е страшно

В момента личните лекари са изключително натоварени, обясни по БНР д-р Мирослав Спасов, който е личен лекар и педиатър. Той призовава д...

“Събудих се с главоболие, болки в гърлото, а малко по-късно започна силна кашлица, както и вдигнах висока температура”, разказа наскоро преболедувал пациент пред “24 часа”. По думите му обаче е загубил обоняние и вкус - симптом, който вече не е толкова често срещан за щамовете на COVID. Между три и пет хиляди души се тестват за коронавируса на ден, а от тях положителни излизат около 5%, показва справка в Единния информационен портал.

“Лятото и топлото време облекчиха инфекциите, но вероятно ще навлезем в нова ковид фаза. Отслабването на мерките, особено през зимата, е като “почти изгасен” пожар - изгасихме го, но оставихме няколко тлеещи огнища - небрежно и безотговорно”, коментира експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев в профила си във Facebook. Той съветва хората да продължават да носят маски в градския транспорт и закритите пространства.

Същевременно респираторните вируси също повалят масово, разказват личните лекари. “Букетът от вируси в момента е по-богат”, обяснява пулмологът д-р Александър Симидчиев пред “България он еър”. Разпространение на два вида грип – H1N1, т.нар. свински грип, и H3N5, който е вариант на стандартния, регистрира Националният център по заразни и паразитни болести. Заедно с тях циркулират респираторният синцитиален вирус, риновирусът, аденовируси, паравируси и др.

Данните, които публикува центърът, потвърждават увеличението на заразените. В първата седмица на ноември заболелите с остри респираторни заболявания са 2972. Те са с близо 1500 по-малко в сравнение с началото на декември.

Бум на респираторните инфекции у нас

Бум на респираторните инфекции у нас. Те засягат предимно малките деца. В момента най-честите симптомите са хрема и кашлица. „С ...

“Водещо място с пъти по-често заразяване сред хората е респираторният синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастни хора”, коментира директорът на центъра проф. Ива Христова пред БНР. Според нея при много малките деца и при много възрастните може да протече по-дълго, по-тежко и да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функция. А това налага приемането на пациентите в болница. Симптомите при синцитиалния вирус обикновено се появяват между четвъртия и шестия ден от заразяването. За това състояние се препоръчват домашен режим, покой и точно спазване на предписаното лечение. Лечението не започва с антибиотици при лица с добър имунитет, съветват лекари.

Сред най-важните профилактични мерки, целящи преустановяване на разпространението на инфекцията, са карантината и използването на маски. По време на пандемията имунитетът при най-малките е отслабнал и те боледуват по-тежко, смятат личните лекари. А според вирусолога и съветник по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев мерките, които са се спазвали през последните 2 години, са намалили разпространението на повечето инфекции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com