България е с най-висок ръст на онкологични заболявания в Европа

3924
България е с най-висок ръст на онкологични заболявания в Европа
Снимка: Actualno.com/Боян Кърпачев

Близо 6,8% от разходите за здравеопазване в България се изразходват за лечение на онкологични заболявания, докато средният процент за Европа е 6 на сто. Това сочат данните за 2014 г. от доклад на д-р Нилс Уилкинг от шведския Каролински институт.

За разлика от Стария континент, в САЩ по това перо се отделят едва 5% от здравния бюджет. Въпреки че и там има ръст на разходите за лекарства за онкологични заболявания, които от 5 евро през 2005 г. скачат на 17,7 евро през 2014 г., това си остава далеч от сумата отделяна в Европа, която е 38 евро на глава от населението.

В България общо за здравеопазване се харчат само 7,6% от БВП - при 10% средно за Европа. И като номинална стойност парите са сред най-ниските в Европа - едва 466 евро на човек годишно.

Обществената легитимност на работата на Фонда за лечение на деца е под въпрос

Обществената легитимност на работата на фонда за лечение на деца е под въпрос, след като вчера още двама членове на обществения съвет п...

На този фон България е в дъното на европейската класация по тежест на заболяването, т.е. до каква степен то отнема от качеството на живот.

"Страната ви е на 6-о място, което значи, че и смъртността, и заболеваемостта са високи, коментира д-р Уилкинг. Все още обаче няма актуални данни за това каква е преживяемостта от рак у нас, по която се съди за това доколко лечението на болестта е ефективно. Последните са от 2007 г. и сочат, че по това време България е била пак на дъното с едва 40 на сто преживяемост на болните над 5 години. За сравнение, в Швеция процентът е 60 на сто. Очакванията обаче са, че понастоящем у нас хората с тази диагноза живеят по-дълго, пише в. „Сега“.

България бележи и един от най-големите ръстове за заболеваемостта в Европа - ако през 1995 г. у нас е имало 250 болни на 100 000 души, то през 2012 г. те вече са около 430 на 100 000. Обяснението обаче е и в по-добрата диагностика, освен в останалите фактори за всеобщия ръст на раковите заболявания - застаряване на населението и подобрено лечение на другите болести, т.е. по-малко хора умират от инфаркт например и така доживяват да се разболеят от рак, поясни шведският специалист.

По думите на подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева броят на онкоболните, за чието лечени плаща здравната каза, расте. Не става дума обаче за новозаболели, а за хора, които имат по-висока преживяемост и затова повече пъти търсят лечение, но вече т.нар. втора и трета линия, т.е. по-скъпо и иновативно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване