България е сред държавите в ЕС с най-много жертви на здравната система

6691
България е сред държавите в ЕС с най-много жертви на здравната система
Снимка: Thinkstock

България е една от четирите държави в Европейския съюз с най-много жертви на здравната система, показват данни на Евростат. 1,2 милиона човешки живота на хора под 75 години в целия Европейски съюз са можели да бъдат спасени, сочи още статистиката. У нас неспасените хора през 2012 година са повече от 500 на всеки 100 000 души.

От една страна, смъртта им е можело да бъде избегната, ако здравната ни система беше по-ефективна. От друга - смъртните случаи щели да бъдат по-малко, ако самите ние бяхме по-образовани, по-малко бедни и с повече съзнание за здравето си, съобщава Нова телевизия.

10-те най-добри здравни системи в света

На всеки 10 години Световната здравна организация (СЗО) излиза с по-обширен доклад за опазването на здравето на жителите на Земята. В д...

Според проучването на Евростат хората със сърдечни болести са най-застрашените от преждевременна смърт. При такива проблеми обаче, преди да се стигне до болница, можем да се погрижим и сами за себе си.

"Пациентът трябва активно да търси участието на лекаря. От друга страна, да участва в провеждането на лечение, тоест да спазва схемите, които са предписани”, обясни проф. Нина Гочева, началник на кардиологичното отделение в Национална кардиологична болница.

Когато липсата на профилактика се съчетае с проблемното българско здравеопазване, остава единствено да потърсим правата си. И все пак в крайна сметка всички се надяваме да не стигаме до адвокатската помощ, а да разчитаме на лекарската.

Изводът на Европа е, че положението може да се подобри, само ако се подобри здравната политика.

До 2020 г. линейките трябва да пристигат за най-много 20 минути във всяко населено място

До 2020 г. всички линейки трябва да са на най-много 4 години, а чрез реорганизация в Бърза помощ лекарите да достигат до всеки един бол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com