България е втора в Европа по ранна употреба на наркотици, институциите нехаят

3404
България е втора в Европа по ранна употреба на наркотици, институциите нехаят
Снимка: Thinkstock

България е на второ място по ранна употреба на наркотици в Европа, но смъртните случаи и пострадалите много рядко влизат в официалните статистически данни.

Смъртта на 14-годишния Деймън Душев във Варна породи безброй съмнения и коментари в социалните мрежи. Официалната версия за трагедията е самоубийство. Детето, което е било спортист и отличник от езикова гимназия, загина при мистериозни обстоятелства на 2 април, след като скочи от блока си. Според негови съученици момчето е починало, след като му е била подхвърлена силна дрога, която го е подтикнала да действа така. Засега институциите не потвърждават версията.

По думите на основателят на терапевтична общност „Ново начало” Желяз Турлаков т.нар. MDMA дрога, известна като кристал, бележи възход у нас не само през последните години. Над 180 нови видове от т.нар дизайнерска дрога е влязла на българския пазар след появата ѝ на европейския през миналата година. Под едно и също има се продават различни комбинации от субстанции.

Смъртните и много тежките случаи обаче рядко стават известни на хората.

САЩ конфискува невиждана от 18 години като количество пратка кокаин

Американските власти конфискуваха най-голямата кокаинова доставка от 18 години насам - с тегло на 4,2 тона, съобщи БГНЕС. Наркотичното...

„Съвсем реален случай - с едно момиче, няма да кажа от кой град, няма значение, което отива на купон, никога не е пушила цигари, никога не е пила алкохол, на употребявала наркотици, отличничка. И се случва така, че взима нещо и тя не знае какво. За жалост това момиче почина. Вследствие на увреждане и усложнение от тази употреба”, разказва Желяз Турлаков.

Турлаков е категоричен, че има „скрита статистика” на случаите с усложнения, но институциите не се интересуват, „защото те просто не са компетентни и не са подготвени за този вид работа…”.

Миналата година, подобно на случая във Варна, Веселина от Габрово скочи от жилището си. Случаят получи етикетът „самоубийство” и така и не беше изяснен. А в кръвта ѝ бяха открити наркотици. Каквито, по думите на нейните близки, тя не е употребявала, съобщи bTV.

„Профилът на зависимостите се променя зависимият човек не е този, който беше преди 15 години. Ако преди тези хора бяха богати или хората от по крайните квартали, в момента чисто социологически профилът им е хората като Вас и мен. Тези вещества са евтини и лесно достъпни, могат да бъдат поръчани като пица по домовете”, коментира още Желяз Турлаков.

Последните данни на Европейската агенция по мониторинг на наркотиците ни отреждат второ място по ранна употреба на наркотици

Експерт: Зависимостта към дадено вещество e подсъзнателно желание за самонаказване

Често зависимостта към дадено вещество се дължи на подсъзнателно желание за самонаказване. Това каза за Радио „Фокус” &ndas...

Агресия, депресии, склонност към самоубийство са само част от страничните ефекти на модерните наркотици.

България е сред първенците в употребата на нови психоактивни вещества сред учениците. 6% от тях споделят, че имат такъв опит през последната година. Страната се нарежда веднага след Естония, Полша и Хърватия.

„При този вид вещества никой не може да каже коя доза прави зависим човека. Може да е първата, може да е петата, може да е десетата. В повечето случаи се случва много бързо”, посочва Турлаков.

Иво Петров е на 26 години  и първият му досег  с наркотиците е с марихуарана, за която си мислел, че е "безвредна". Тази увереност го довела до по-тежките вещества:

„Последните 2 години когато употребявах кристал…психически и физически рухнах, бях станал под 60 килограма. С тежки депресии, с параноя, с гранично разстройство, напълно като луд човек… Дори не излизах от вкъщи, бях в много тежка параноя”, споделя младият мъж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com