България тества по-често за коронавирус от САЩ и Япония?

4518
България тества по-често за коронавирус от САЩ и Япония?
Снимка: iStock/Guliver

България изглежда е сред държавите, които вземат най-активни мерки в борбата с коронавируса. Макар у нас да са установени едва 6 случая на смъртоносната зараза, в страната ни са извършени над 1000 теста за Covid-19 от началото на февруари.

Тези данни разкри доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, който уточнява, че цифрата на тестваните пациенти се променя постоянно, пише в. Капитал.

България има 2000 теста за коронавирус, слагат термокамери на летището (ВИДЕО)

"Всички въздушни коридори са обвързани с термокамери, които могат да бъдат и невидими, но те съществуват. По сухоземните граници ще бъд...

Проста сметка показва, че цифрата от 1000 теста е равна на средно по 150 теста на един милион души население. Това на практика означава, че страната ни тества в пъти по-често за смъртоносния вирус от много по-развити и населени държави като САЩ и Япония.

Щатите, където живеят 329 млн. души, са направили 1707 теста към 8 март, т.е. по 5 теста на 1 млн. души. Япония, която е сред съседите на източника на заразата – Китай, е извършила 8411 теста до 4 март. При населението ѝ от 127 млн. души, това прави 66 теста на 1 млн. души.

Южната ни съседка Турция е направила 940 теста за коронавирус към 2 март, т.е. средно по 11 теста на 1 млн. души население.

В същото време европейските страни имат по-висок индекс – например Швейцария е с 214 теста на 1 млн. души, Австрия е с 235 теста на 1 млн. души, Великобритания е с 347 теста на 1 млн. души, а при Нидерландия средната цифра е 350 души.

В една от най-засегнатите държави – Южна Корея е извършила почти 190 000 теста до 8 март, което при населението ѝ от 51.3 млн. души прави средно по близо 3700 теста на 1 млн. души население.

Установени са 89 контактни с двамата съпрузи, с коронавирус, настанени в „Пирогов“

Пробите на двамата пациенти на УМБАЛСМ „Пирогов“ са с положителни резултати за COVID-19, съобщиха от лечебното заведение. С...

Как се случва тестването

До момента за коронавирус у нас се тестват най-вече пациенти, пристигащи от рискови дестинации (като Китай, Италия), които имат симптоми като висока температура, кашлица и пневмония. От миналата седмица се проверяват и пациентите с пневмонии в болниците, като така бяха открити първите два случая на коронавирус у нас.

Страната ни разполага с още около 3000 теста за коронавирус, както и множество бързи тестове, разпространени в държавни и частни болници и лаборатории. Непрекъснато се купуват и нови количества от тестовете.

Досега тестове се правеха в 4 лаборатории – 2 в София и по една във Варна и в Стара Загора, чийто капацитет е сравнително малък. Кризисният щаб взе решение тестове да се извършват и във вирусологичните лаборатории на университетските болници, които са общо около 30.

Още: "Коронавирусът порази и София (ВИДЕО)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com