Български учен с апел от САЩ до премиера: Обявете циклотронния център за стратегически проект!

4182
Български учен с апел от САЩ до премиера: Обявете циклотронния център за стратегически проект!
Снимка: ИЯИЯЕ

Призив към премиера Бойко Борисов и към министрите на образованието и на здравеопазването отправи от САЩ българският радиохимик Александър Йорданов (Ph.D) да обявят за стратегически важен проектът за Национален циклотронен център. Копие от писмото му до тях бе изпратено и до Actualno.com, като медията, отразяваща последователно какво се случва с проекта в последните години.

Призивът бе получен няколко дни след пространното интервю, което изпълнителният директор на италианската компания „Проджети Плант“ даде за Actualno.com. В него г-жа Емануела Манера говори за изнудвания по време на проектирането на сграда за Национален циклотронен център, старателно записани от тях. Според нея българските власти трябва да разследват цялата организация на Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания (ИЯИЯЕ), тъй като от там през цялото време на договора всячески препятствали изпълнението му. Той така и не бе финализиран. С решение на директора на Института доц. д-р Лъчезар Георгиев от 8-ми декември 2020 г. той бе прекратен.

„Имахме няколко срещи в София за проекта и ИЯИЯЕ демонстрира враждебно отношение, променяйки решенията си всяка седмица. Препроектирахме 25 пъти сградите. Един ден те искаха двуетажна сграда с лаборатория за изследване на малки животни. Седмица след това поискаха едноетажна сграда с място за 2 циклотрона. Следващата седмица – нещо напълно различно, без да се вземе предвид бюджетът за строителство, който към днешна дата все още не знаем. Невъзможно е да се проектира сграда, без да се знае бюджетът и без да се има ясна идея какво да се проектира. Тръжната документация представлява copy-paste от подобен проект без осъществима основа за реализация“, твърди Манера.

„Впоследствие разбрахме, че циклотронът, който трябва да бъде инсталиран в сградата, която опитваме да проектираме от 18 месеца, е закупен за 6 милиона щатски долара, докато ценовата листа е около 2-4 милиона щатски долара“, допълва още тя.

Междувременно, на 22-ри януари, депутатът Десислав Тасков входира официални питания за същия този проект до министрите на здравеопазването и на образованието. Отговорите им бяха планирани за 29-ти януари, но, видно от сайта на Народното събрание, са отложени за 5-ти февруари. Питанията на депутата също са провокиран от интервюто на г-жа Емануела Манера в Actualno.com, копие от което е приложил към тях.

Ето и какво пише радиофизикът Александър Йорданов до премиера Борисов, до министър Костадин Ангелов и до министър Красимир Ангелов:

През последните десетилетия пресата и обществеността у нас посветиха немалко време на темите за демографския проблем в Република България, както и за нуждата да задържим млади и образовани хора, чиято мечта в момента е самолетен билет за северозападните части на света.

От тези и други съображения, още през 2012 г. заминаващият си посланик на САЩ у нас г-н Джеймс Уорлик и ръководството на АЕЦ „Козлодуй” даряват 5,000,000 (пет милиона) лева, с които Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН закупува ускорител на заредени частици (циклотрон), тип TR-24, който би бил най-мощният циклотрон за производcтво на радиофармацевтици и изотопи за медицински цели, инсталиран на Балканския полуостров.

TR-24 e производство на Advanced Cyclotron Systems, Inc., Richmond, British Columbia, Canada.

Този жест на САЩ и АЕЦ „Козлодуй” постави чудесно начало, което за съжаление си остана само начало.

Девет години по-късно и няколко десетки публикации за чудеса в бъдеще време и снимки с министри и министър-председатели, пакетираната апаратура ръждясва в нечий влажен склад, а българските пациенти продължават да разчитат на скъпи радиофармацевтици и медицински изотопи, доставяни  от чуждестранни монополисти.

Проектът за този мащабен Национален Циклотронен център на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН не е помръднал нито с милиметър напред.

Какво е положението с наличността на радиофармацевтици и изотопи за медицински цели в България?

В момента в България функционират един Cyclone 18/9 (IBA, Белгия) и два малки, т.нар. бебета-циклотрони (ABT, САЩ). Единственият радиофармацевтик, който те произвеждат, е генеричен FDG (F-18 flurodeoxyglucose). Това е глюкоза, белязана с радиоактивния изотоп флуор-18 (F-18). Използва се като контрастен агент в ПЕТ (позитронно-емисионна томография) диагностиката за диагностициране на онкологични състояния.

Провал: Няма да ползваме още много години апаратура за успешно лечение на онкоболни

Тъжна новина за онкоболните в България. Скоро за качествена диагностика с изотопи на ниски цени в България няма да можем да говорим, за...

Циклотронът Cyclone 18/9 е разположен в Банкя. Той е собственост и се експлоатира от „Монрол България“ ЕООД – дружество, притежавано от чуждестранен холдинг (Eczacibasi-Monrol). Този циклотрон доставя FDG на почти всички отделения по нуклеарна медицина в страната, разполагащи с ПЕТ скенер. Изключение правят  УМБАЛ „Александровска” в София и УМБАЛ „Света Марина” във Варна, които са инсталирали бебета-циклотрони на територията си.

Бебета-циклотроните произвеждат само по една или най-много по две пациентски FDG дози на час, и то само за собствена употреба. Те не могат да доставят FDG дози за други болници, дори и на територията на същия град.

За съжаление, FDG е само един от над 52 радиофармацевтици, одобрени за употреба от Агенцията за храните и лекарствените продукти (FDA) на САЩ, както се вижда от следната уеб страница:

Голяма част от продуктите на този лист се произвеждат с циклотрон, но за съжаление FDG е единственият одобрен от FDA радиофармацевтик, който „Монрол България“ произвежда и доставя на местния пазар.

В момента България продължава да внася технециеви (Tc-99m) генератори, йод-131, Xofigo, и може би още няколко йод-123 базирани продукта от чужбина. При установения монопол на един-единствен производител на радиофармацевтици у нас, за останалите имена от дългия лист на FDA (САЩ) българският пациент не може и да си мечтае.

Апаратура за милиони за лечение на онкоболни събира прах 4 години и бъдещето е за още

От 4 г. в мазето на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) отлежава купеният за над 10 млн. лева циклотрон. TR-24 ...

ПРЕДЛОЖЕНИЕ И ПРИЗИВ

Господин Министър-председател,

Господа Министри,  

изграждането на Национален циклотронен център на Република България изисква същият да бъде обявен за стратегически важен обект за страната и да се проектира и изгражда, използвайки специфично законодателство, скроено за такива уникални обекти.

Не съм юрист, но вярвам, че ако една държава влезе във война и трябва да построи светкавично няколко военни болници например, едва ли ще се минава по съществуващите тромави и дългогодишни процедури по ЗОП.

Шефът на БАН: Неприятно е, че толкова много се забави проектът за циклотронен център, ще проверя

Един от постерите на изложба в Смолян, посветена на 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките (БАН), представя ...

България реагира бързо и своевременно на необходимостта от ваксина срещу КОВИД-19, както и от техника за транспортирането и съхраняването ѝ. А защо не реагираме по този начин и на необходимостта от привеждане на ръждясваща, подарена апаратура в складове на БАН в действие, осигуряване на най-нови и модерни радиофармацевтици за онкопациентите у нас, и създаване на перспективи за развитие в научната кариера на онези наши сънародници за които България все още означава нещо в сърцата им?

Някои може би ще попитат - кои са факторите, довели до буксуването на проекта.

Причините са много. Сложната специфика на проекта и неперфектната законова база за осъществяване на такива уникални проекти можем да споменем на първо място. Искам да цитирам и фразата „Конкуренцията никога не спи” - една от първите поговорки, които научих по време на индустриалната си практика в САЩ.

Възможно е съществуващи мoнополисти в доставката на радиофармацевтици и медицински изотопи на българския пазар да се опитват да спъват проекта, но фините начини за това са безброй много, а събирането на неопровержими доказателства изисква ресурси и време, с които не разполагат всички, най-малко пък творците в Българската академия на науките (БАН). За да оцелеят в 21-ви век в един сложен и забързано променящ се свят, БАН се нуждае от Вашата, а защо не и на Народното Събрание - твърда и безусловна подкрепа и напътствие в успешното осъществяване на този амбициозен проект, несправедливо спъван и забавян от години наред. За да има България и българи и през 22-ри век!"

Визитка: Александър Йорданов, Ph.D. е завършил Математическа гимназия във Велико Търново. Следва химия в СУ „Св. Климент Охридски” и завършва аспирантура в Tulane University, New Orleans, U.S.A. през 1996 г. От 1997 до 2004 г. специализира радиохимия и радиофармацевтична химия в Националния Онкологичен Институт на САЩ в Bethesda, Maryland край Вашингтон и в Duke University Medical Center в Северна Каролина. Автор е на над 40 публикации в международни научни списания. Следващите 16 години от кариерата си Александър Йорданов прекарва в радиофармацевтичната индустрия, работейки за компании като Ion Beam Applications S.A. (IBA), Bioscan, Inc. и ImaginAb, Inc. в САЩ , Alliance Medical GmbH и Isotope Technologies Dresden в Германия и Elysia-Raytest в Белгия. От 2012 до 2014 г. ръководи изграждането на търговския циклотронен център на Монрол България ЕООД (Банкя). Към днешна дата, Александър Йорданов е технически лидер в областта на радиохимията в Progenics Pharmaceuticals, Inc. в Ню Джърси, САЩ. Това обръщение изразява само и единствено личното му мнение и не представлява мнението или гледната точка на Progenics Pharmaceuticals, Inc.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com