Директор на чужда компания говори за изнудване по зациклил проект с многомилионна апаратура за лечение на онкоболни

11375
Директор на чужда компания говори за изнудване по зациклил проект с многомилионна апаратура за лечение на онкоболни
Снимка: ИЯИЯЕ

Емануела Манера е главен изпълнителен директор на компанията "ProgettiPlant" (Проджети Плант) в Италия. Тя е водещ партньор в консорциум с българската фирма "Сиела Норма", който в края на 2018 г. сключи договор с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) за изработване на идеен, технически и работен проект за изграждане на Национален циклотронен център. Това трябва да е сградата, в която да се монтира и заработи купеният за над 10 млн. лева циклотрон. Негова задача е да произвежда изотопи за ранна диагностика и лечение на пациенти с онкологични заболявания. Въпросният циклотрон беше доставен точно на тази дата преди пет години в България. И оттогава отлежава в мазето на ИЯИЕ непотребен.

Две години по-късно договорът с "Проджети Плант" е прекратен едностранно от ИЯИЯЕ.

В процеса на проектиране обаче в компанията, твърди изпълнителният ѝ директор пред Actualno.comполучавали искания за подкуп и заплахи, старателно записани от тях. По думите на г-жа Манера, циклотронът, който трябва да бъде инсталиран в сградата, е закупен за 6 милиона щатски долара, докато в ценовата листа на компанията, от която е купен, е между 2 и 4 милиона щатски долара.  

"Започнах работа в компанията през 2015 г., като преди това бях финансов директор на групата. Нашата компания работи повече от 50 години в три бизнес направления: медицина, енергетика, керамика. По целия свят изпълнихме повече от 500 сложни проекта. В областта на медицината сме специализирани в ядрената медицина, лабораториите, EPC (engineering, procurement and constructions) на здравни заведения по целия свят. Ние сме специализирани в циклотроните, където завършихме (заедно с нашите експерти) десетина проекта през последните 20 години. В момента например сме ангажирани едновременно в 3 проекта: договор за EPC в Басра - Ирак, въвеждане в експлоатация на нов циклотрон и извеждане от експлоатация на стария циклотрон в болницата Pascale в Неапол и проектиране на нова строителна площадка в София България“, заяви Емануела Манера в интервю за Actualno.com.

От няколко години, пояснява тя, работим в България с голямо удоволствие и удовлетворение. През 2018 г., например, реализирахме с успех комплексен проект с Министерството на образованието и неговия Управляващ орган "Оценка на проектни предложения за създаване и развитие на центрове за върхови постижения и компетентност по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020". Манера е била координатор на проекта, по който създали 33 комитета с по 7 експерти от 14 различни европейски държави. Тяхна задача е да оценят предложенията за проекти, финансирани от ЕС за развитието на България в няколко области.

"Наистина се радвахме да работим с екипа на Управляващия орган, за да осъществим тази монументална работа, която разпредели стотици милиони евро за развитието на България“, подчертава Емануела Манера. На другия полюс е обаче мнението ѝ за работата на компанията с Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания. Вижте повече подробности в интервюто:

Г-жо Манера, вашият договор с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика за разработване на проекта "Циклотронна лаборатория" Национален циклотронен център на етапи: идейно, техническо и работно проектиране" беше прекратен. Защо?

Участвахме в обществената поръчка за проектиране на циклотронната площадка на ИЯИЯЕ в края на 2018 г. и спечелихме. Това е нашата специализация, поради което е много лесна работа за нас. Планирахме да завършим работата за по-малко от 4 месеца, но за съжаление бързо разбрахме, че с ИЯИЯЕ е невъзможно. В Института никой не е специализиран по "проектиране" и не намерихме "инженер" като сътрудник за техническа дискусия. При първата среща отговорникът по проекта поиска да проектира сграда без прозорци и тоалетни за инвалиди, тъй като в Института няма инвалиди. Мога да ви дам само два показателни примера. За да следваме неразумните искания на Института, направихме 25 ревизии, опитвайки се да посредничим за нелогичните искания на ИЯИЯЕ с международните правила за проектиране. За определен период от време ИЯИЯЕ поиска проект за инсталиране на 2 циклотрона на една и съща площадка (!!!). Отне време да ги убедим, че това искане е невъзможно. Опитвахме се да им угодим дълго време, но осъзнахме, че този проект никога няма да бъде завършен. Екипът се сблъсква от самото начало с много препятствия за изпълнение на дизайна. Три са основните:

1. Така и не получихме разрешение за инспекция на площадката (при ограничен достъп поради това, че на площадката е имало стар ядрен реактор).

2. Така и не получихме бюджета за строителството на сградата.

3. Така и не получихме всички предварителни документи, споменати в договора като "първоначална информация" и други задължителни елементи за нашата работа.

След 18 месеца ИЯИЯЕ реши едностранно и според нас без солидно правно основание да прекрати договора. Разбира се, не приемаме прекратяването.

Но как е възможно да се проектира сграда, ако не знаете какви са всичките ѝ параметри?

Не е възможно. Както казах, направихме 25 ревизии на концепцията. Всяка ревизия беше с множество промени. Това беше предварителна концепция. ИЯИЯЕ обоснова ситуацията с това, че "консултантът трябва да предложи нещо и ние ще направим оценка".

Как работехте с представителите на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика през периода от сключването на договора до края му? Получихте ли тяхното пълно съдействие?

Отношенията с INRNE бяха много трудни от самото начало. Като начало например, промяната на езика за комуникация от английски (тръжни документи) на български (договор). Офертата беше издадена като международна (европейска), но от самото начало ни беше ясно, че не говорят добре английски. Беше ясно, че не им харесва, че спечелихме търга и с течение на времето ни принудиха да заменим международни експерти от нашия екип с български експерти без опит с циклотроните. Отговорникът за проекта в ИЯШЯЕ е научен изследовател, без опит в международните правила и проектантска практика.

Какво означава "те ни принудиха да заменим международни експерти от нашия екип с български експерти без опит в циклотроните", как ви принудиха?

Институтът промени официалния език, установен в тръжните документи, от английски на български, като поиска местни инженери за ежедневни контакти. Направиха това след като спечелихме конкурса. Очевидно нямаше да участваме в конкурс с официален език на български. Никой в нашата компания не говори български.

Кога за първи път започнахте да срещате проблеми с изпълнението на проекта и какви бяха те?

Веднага. Имахме няколко срещи в София за проекта и ИЯИЯЕ демонстрира враждебно отношение, променяйки решенията си всяка седмица. Препроектирахме 25 пъти сградите. Един ден те искаха двуетажна сграда с лаборатория за изследване на малки животни. Седмица след това поискаха едноетажна сграда с място за 2 циклотрона. Следващата седмица – нещо напълно различно, без да се вземе предвид бюджетът за строителство, който към днешна дата все още не знаем. Невъзможно е да се проектира сграда, без да се знае бюджетът и без да се има ясна идея какво да се проектира. Тръжната документация представлява copy-paste от подобен проект без осъществима основа за реализация.

Когато ви помолиха да проектирате два циклотрона, какво ви обясниха?

ИЯИЯЕ видя това решение от една от нашите минали референции, свързани с болница "Сан Рафаеле", което категорично не е осъществимо за избраното място в България. Болница "Сан Рафаеле" разполага с най-голямото отделение по ядрена медицина в Европа с около 6000 пациенти годишно. Те имат полза да имат втори циклотрон за "резервно копие" поради големия брой пациенти.

С какъв аргумент поискаха да проектирате двуетажна сграда с лаборатория за изследване на малки животни?

В тръжните документи те вписват почти всичко ... оставят всички опции отворени. Без да знаем бюджета за инвестиция, ние се опитахме да обясним и да ги консултираме относно най-доброто решение за реализиране на проекта, което по същество е да се разделят различните фази: първо да инсталират циклотрона, за да започнете да произвеждате изотопите за пациенти с онкологични заболявания в България и след това да увеличат Центъра с различни видове изследвания. За съжаление те бяха по-фокусирани върху изследванията върху животни.

Смятате ли, че "Проджети Плант" носи вина за проваления договор?

Въобще не. Опитвахме се повече от една година да отговорим на нелогичните искания на ИЯИЯЕ, но не успяхме. Нашата компания направи огромна инвестиция за този проект с най-добрите налични експерти на пазара и не ни е платено 1 евро. На всичкото отгоре, без да спазва процедурата по договора, Институтът прекрати едностранно договора с осребряване на гаранцията за добро изпълнение и банковата гаранция, създавайки допълнителни икономически щети. Италианското посолство, българската ни адвокатска кантора и нашата компания веднага реагираха с искане за среща, но ИЯИЯЕ просто игнорира всички, включително италианското посолство. Разбрахме, че Институтът е независим орган, който не попада под никакъв контрол. Това наистина ни шокира, като се има предвид, че с циклотрон е възможно да се създаде ядрена реакция.

Работили ли сте по подобен проект в друга държава?

Имаме дълъг списък от минали референции, които представихме с тръжната документация. Тръжната комисия внимателно оцени миналия ни опит като много адекватен. Както казах по-рано, само през 2020 г. имаме 3 проекта за циклотрони, които са не само за проектиране, но и за изграждане на обекта.

Кои са най-големите проекти за медицински и здравни заведения, които сте приключили до момента?

Най-големият проект в историята на компанията е изграждането на болница "Сан Рафаеле" (San Raffaele) в Милано (1200 легла и 2 циклотрона) заедно с консорциум от други компании. Списъкът на завършените проекти е дълъг за количества и страни на изпълнение (главно в Италия, както и в Европа, Близкия и Далечния Изток).

Официалната причина за прекратяване на договора, обявена от Института, е следната: "за изпълнението му е необходимо съществено изменение на поръчката, което не позволява договорът, неразделна част от който е и Техническото задание за проектиране/Техническа спецификация за поръчката, да бъде изменен". Как ще коментирате?

В полученото писмо прекратяването е оправдано със "закъснения" в проекта. Бих искала отново да поясня, че бихме могли да предоставим пълен проект за по-малко от 4 месеца, но ИЯИЯЕ никога не одобряваше нашата работа, променяйки непрекъснато заявката им с безкрайни претенции. С тях не успяхме да достигнем дори до концептуалния дизайн! През целия този период получавахме искания за подписване на "консултантски договор" от различни неизвестни българи, в които се изисква месечна заплата като задължително изискване за завършване на проекта. Разбира се, ние отхвърлихме всички тези искания. Може би българските власти трябва да разследват цялата организация на ИЯИЯЕ, като се има предвид, че тяхната история на проектите не е блестяща, докато всичко това се плаща с държавни пари. Впоследствие разбрахме, че циклотронът, който трябва да бъде инсталиран в сградата, която опитваме да проектираме от 18 месеца, е закупен за 6 милиона щатски долара, докато ценовата листа е около 2-4 милиона щатски долара. И най-забавното е, че сме записали всички искания за подкуп и заплахи.

На какви доказателства се позовавате, твърдейки, че циклотронът в България е купен за двойно повече от реалната му цена?

Ние имаме оферти от същия доставчик (канадската компания ACSI – бел.ред.) за други проекти. Във всеки случай с изследване е възможно да се открие цената за възлагане на други подобни международни търгове.

В предварителния ни разговор споменахте, че една доза Fdg (F-18 flurodeoxyglucose) за производство струва 50 евро, а България я купува над 500 евро с ексклузивен договор с турски доставчик. Какво точно имате предвид, кой е турският доставчик и как според вас цената на една доза е била 10 пъти по-скъпа?

Със сигурност изпращането на радиоактивен материал от Турция до България е скъпо. Освен това липсата на конкуренция е основен проблем за увеличаване на цената, както на всички монополни пазари.

На каква стойност са щетите за вашата компания от прекратения проект?

Предпочитаме да не разкриваме тази информация. Мога обаче да кажа, че екип от експерти на високо ниво (18 души) работи в продължение на 2 години с няколко пътувания до София. Проектът е почти завършен и ИЯИЯЕ неправомерно осребри нашата гаранция за добро изпълнение и банковата гаранция. Щетите са наистина последователни (consistent).

Ще обжалвате ли в съда прекратяването на договора?

В момента предпочитам да не отговарям на този въпрос.

Actualno.com ще очаква отговорът на ИЯИЯЕ относно казаното в интервюто от Емануела Манера. 

Прочетете още: 

Шефът на БАН: Неприятно е, че толкова много се забави проектът за циклотронен център, ще проверя

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю