Д-р Ангел Кунчев: Специализирани изследвания преди ваксина рядко са необходими (ВИДЕО)

18805
Д-р Ангел Кунчев: Специализирани изследвания преди ваксина рядко са необходими (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Абсолютно не! Не, че има нещо лошо - ако има някакви съмнения родителят или личният лекар би могъл да направи всичко, което прецени, но като скрининг да се въвеждат изследвания при видимо добро, нормално здраве е напълно излишно, защото наборът от изследвания ще е много ограничен. Не е необходимо, не защото ще отнеме време, не защото е скъпо, а защото крие някакви рискове. Най-големият риск е вие да свържете заболяване в ранен период с ваксината. Реално това няма да е така... Най-често това се случва при грипната ваксина. Хората очакват като си поставят ваксината октомври до лятото да не се разболяват, което няма как да стане, защото тя съдържа 4 щама." Това отговори националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за Actualno.com в отговор на въпрос дали трябва да се правят по-особени изследвания, например кръвни тестове, за по-голяма сигурност дали детето няма здравословен проблем, който да повлияе при поставяне на ваксина.

Д-р Кунчев припомни, че ваксините са жертва на собствения си успех, тъй като хората вече не виждат заплахата от болестите, които са изкоренили. По думите му в имунизационното покритие за морбили в групата за първата доза е 95%, но при втората група за 12-годишните пада на 80-85%.

На въпрос какво трябва да знаем преди поставяне на ваксина д-р Кунчев отговори: 

От БЛС вярват, че ВАС ще вземе "правилното решение" по случая с неваксинираното дете от Сливен

Ваксини трябва да се слагат – за заболявания, от които няма друг лек. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Бълга...

"Чудя се как да отговаря, защото най-лесният отговор би бил да имаме доверие на личния си лекар. Той би трябвало най-добре да познава пациентите си, състоянието на детето, семейната история на заболяванията. Няма нищо лошо, ако майката, родителите, искат да знаят какво се прави, какво съдържа тази ваксина, какво би могла да очаква и един от проблемите на системата е, че поради голяма заетост на колегите не могат да отделят и да отговорят на въпросите, а когато те не могат, родителите търсят в интернет, където голяма част от информацията за ваксините е крайно невярна и лъжлива."

Той допълни, че по-голямата част от ваксините се поставят до 1–годишна възраст и каквото и да се случи през този период психологически винаги може да се търси причината във ваксината.

Според националния здравен инспектор, докато преди години е имало 10-15 сигнала за нежелани реакции, сега те са около 160 годишно и уточни, че едва 10% от тях са реални нежелани реакции

По думите на Кунчев не са много страните, в които има Фонд за обезщетение при нежелани реакции от ваксини:

Д-р Ангел Кунчев: Делото за неваксинираното дете ще бъде спечелено на следващата инстанция

"Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, че това ще стане." Това каза в интервю за bTV държавният...

„Други страни, виждайки какво става с предишните не са направили и няма да направят, защото това доведе до такова изкривяване на информацията и изкуствено търсене на компенсация при всякакви случаи... Когато говорим за медицински проблеми е доста по-сложно вземането на решения,“ отговори Кунчев и допълни, че не оспорва решенията на съда, в които той се е произнесъл за изплащане на обезщетение."

"Може и да има в България, нямам нищо против, но не е моя работа. Има си законодателство. Важното е с него да не се злоупотребява и второто важно е, че и в момента има начини за компенсиране. Това, че няма такъв фонд, не значи, че засегнатият родител не може да има претенции в две посоки или към производителят или към изпълнителя при техническа грешка", обясни още националният здравен инспектор.

Вижте какво отговори д-р Кунчев и на други въпроси във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com