Д-р Атанас Мангъров: Разхлабените мерки за COVID-19 не са заслуга на щаба

42348
Д-р Атанас Мангъров: Разхлабените мерки за COVID-19 не са заслуга на щаба
Снимка: БГНЕС

"В страната има няколкостотин хиляди души, които са заразени и карат заболяването безсимптомно", така отговори на въпрос на Actualno.com доц. д-р Атанас Мангъров как би коментирал появилите се огнища на коронавирус в Доспат и в две предприятия в Стара Загора. Той смята, че извънредното епидемично положение се удължи, защото членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) се страхуват от увеличения брой заразени и заболели. Но колебанията в тези цифри, според него, зависят от броя на изследваните хора. Друга причина, която допуска като възможна за удължаването е, че мерките, които се вземат за подпомагане на бизнеса, не биха могли да продължат да се прилагат, ако то се отмени. 

"Положението се удължи, но мерките се разхлабиха. Дори маските ще са само в обществения транспорт и в закрити помещения, което е добре. Но заслугата за това не е на щаба", категоричен е той и заяви, че заслугата на премиера Бойко Борисов е, че е разбрал това, което от НОЩ не са разбрали. 

Защо коронавирусът ни се размина? Защото системата ни убива преди него

Може би е време да започнат първите опити за обзор на коронавируса и това, което се случи - след като няколко дни поред оздравелите са ...

Според д-р Мангъров, единственият професионалист там е доц. Ангел Кунчев, защото е епидемиолог. "Този щаб трябваше да е от епидемиолог, инфекционист и вирусолог. А какво има в него? Хирург, микробиолог, а разликата между вирусология и микробиология е като тази между нефрология и урология", категоричен е той. Според него приказките, че има имунитет, няма имунитет, може да се повтори, може да не се повтори са глупости, защото, ако така се говори на изпит, изпитът ще е неуспешен за студента.

Вчера д-p Атанас Мангъров, който от 10 години е доцент в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в Медицински университет - София, и е началник на Клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозна болница - София, беше в родната си Стара Загора. Заедно с д-р Георги Тодоров, д-р Николай Цуцумански от "Пирогов" и доц. Георги Кючуков участваха в дискусия "COVID-19 в настоящето и въпросът за бъдещето". 

Пред журналисти инфекционистът категорично отрече да е изпращал есемеси на когото и да било от НОЩ и подчерта, че преди два месеца е имал дружелюбен разговор с доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По-рано вчера последният се оплака, че получавал гнусни, заплашителни и с ругатни есемеси, а сред предполагаемите им автори беше и Мангъров. В сряда той заедно с колегите си д-р Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова поканиха с отворено писмо членовете на НОЩ на професионални дебати за коронавируса и за предприетите мерки срещу пандемията. 

"Беше хубаво да обсъдим нещата и да се види как ще се действа занапред", каза Мангъров и уточни, че са искали да намерят общо решение "като професионалисти, не запалянковски"

Д-р Мангъров: Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен

Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен. Това прогнозира в Русе специалистът по инфекциозни болести доц. д-р Атанас Мангъров, ...

Лабораторният лекар от Русе д-р Тодоров, който е един от критиците на предприетите от щаба действия, заяви, че е пратил на Кунчев 7 есемеса, но на строго професионални теми без обиди и заплахи.

"Не заплашвам приятелите си, какъвто е за мен д-р Ангел Кунчев", подчерта Тодоров. В едно от съобщенията е обсъждано качеството на предлаганите тестове, в друго му е писал да не говори глупости по лабораторни въпроси по телевизията, но без обиди и заплахи и дори показа телефона си, в който пази съобщенията. Според него от НОЩ не са очаквали учтив тон от критиците си и затова дебати явно няма да има

По време на пресконференцията стана ясно, че Инфекциозна болница - София, преди 25 години е разполагала с 428 легла и с два интензивни сектора - за възрастни и за деца. В момента е ремонтирана, но ремонтът й е приключил набързо след обявяването на извънредното положение, и разполага със 120 легла и няма нито един интензивен сектор,обясни Мангъров. 

"По тази причина тези, които се нуждаеха от интензивно лечение бяха хоспитализирани в "Пирогов", в Александровска болница, защото в Инфекциозна няма интензивен сектор и няма възможности за прилагане на дихателна реанимация", уточни той. Според него болницата освен с тези се сблъсква и с бюрократично нерешим проблем - да се асоциира с болница, която има реанимация.

Ръководителят на най-споменавания германски институт де факто подкрепя доц. Мангъров за коронавируса

Ръководителят на германския институт "Роберт Кох" Лотар Вилер предупреди за възможността от появата на две нови вълни от пандемията на ...

"Това се нарича касова медицина, която няма нищо общо с истинската медицина", категорично е Мангъров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com