Д-р Кунчев: Увеличените нови случаи не са само заради неспазване на мерките

20089
Д-р Кунчев: Увеличените нови случаи не са само заради неспазване на мерките
Снимка: Министерски съвет

Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев призна в ефира на БНТ, че увеличението на новите случаи на коронавирус в България не се дължи на неспазване на мерките срещу разпространение на вируса, а заради това, че той е започнал да се предава по-леко. Освен това възрастовата граница на заразените пада под 50 г. По-голям проблем е обаче, че с появата на другите респираторни вируси, според експерта, ще бъде тудно за здравната система да издържи. "Не знам какво трябва да направим, за да издържим още една такава вълна", каза той.

"Процентът на положителни е сравнително еднакъв – близо 4,6%. Ето и днес новооткритите случаи с близо 50 по-малко от вчера, но това не означава, че намаляват. Очевидно е, че имаме тенденция за нарастване на новооткритите случаи. Доколко е резултат от неспазване на мерките – до много. Да, действително има масово неспазване. Има умора в обществото – има нежелание да се спазват. Психологически то е обяснимо и в света се потвърди навсякъде, че колкото и да изглеждат обикновени и познати трите "Д" за момента са единственото, което имаме.", обясни той.

Производителите на ваксина срещу коронавирус ще доставят над 60 милиона дози

Производителите на ваксина срещу коронавирус, разработена от Оксфордския университет и произведена от „AstraZeneca”, планир...

"Обикновено сме свикнали да се сравняваме с ЕС и там нещата изглеждат зле. България вече върви към 2-ро – 3-то място по заболяемост след Швеция и Португалия. Но погледнато на Балканите, нещата са малко по-различни. Навсякъде има ръст. Дори в страни като Черна гора, които в един момент се бяха справили, сега бележат ръст по-висок от нашия. Така е и в Албания, в Сърбия, Босна, Турция, Румъния. А несравнимо по-тежко е в Бразилия , Перу и САЩ. Това не е успокоение. Не може всичко да се обясни само със спазване и неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му позволяват да се разпространява още по-бързо. Ние също го отбелязваме. Ако трябва две неща да се забележат като тенденция, без да е доказано научно… Според мен, има по-леко предаване има и смъкване известно на възрастта на новоустановените положителни и тези, които подлежат на лечение. Близо 30% от случаите в България вече са на лица под 50 г. и това е очевидно.", констатира Кунчев.

"Хората смятат, че трябва да имаме точни и ясни критерии и стъпки кога какво правим. При непозната инфекция, инфекция, на която все още не знаем основни характеристики - като това кой е природният резервоар, как точно се разпространява, има ли имунитет и колко точно продължава той. Такива граници не могат и не трябва да бъдат слагани, трябва да се реагира според ситуацията и района, в който се намираш. Ние сме напълно наясно от самото начало на пандемията, че не можем да спрем въздушно-капкова инфекция. И това, което си поставяме за цел са 2-3 простички неща: да няма взривообразното разпространение, за да не притиснем здравната система, така че тя да не може да се справи; да пазим най-рисковите звена – по мое разпореждане още преди 10 дни започнахме повторно изследване на всички домове – социални и ще продължим да го правим на всеки месец-два.", обясни стратегията на Националния оперативен щаб експертът.

27 пациенти са в интензивно отделение, и много са хоспитализирани. Това за какво говори? Дали самият вирус става по-малко агресивен и затова по-малко са на интензивни грижи? Много се надявам да е така, но не мога да го потвърдя засега. Ако това се утвърди като тенденция би било чудесно, тогава ще кажем, че вирусът се променя не само към по-леко предаване, но и към по-леко протичане, засега обаче не можем да го кажем. Имайте предвид, че ние променихме тактиката на лечение. Изведохме от болниците всички лица, които са с леки и средно леки форми на заболяването. Тези, които могат да се лекуват вкъщи го правят. Това също намалява броя на лекуваните в болница. Но не важи за интензивните отделения – там попадат най-тежките случаи, каза още той.

Оказа се, че отчетените над 227 хиляди PCR теста не означават толкова тествани хора, тема, по която отдавна се говори.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 юли

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

"Имайте предвид , че информационната система не отчита контролните – повторни тестове – втори, трети. Имаме и отделни случаи с по 8 теста. Имаме възрастна жена в Кюстендил, която прекара 3,5 месеца в болница, защото даваше все положителни тестове. Точно заради такива случаи променихме тактиката, тя вече си е вкъщи. Може да остане, няма риск за нейното здраве. Само при спазване на условия да не зарази други хора, това го преценяват регионалните власти. Тестовете са тези, отчетени в лабораториите. Каквото качи лабораторията, това се появява в системата, но ако ЕГН-то съвпада , не се води допълнително положителен случай. Отчита се само първият положителен тест на едно ЕГН, на един човек.", обясни Кунчев.

Чака ни тежка зима, ще издържи ли системата?

"Много е сложен въпросът със смесването на респираторните инфекции. От септември ще се появят сезонните. Към края на декември ще започне и грипът. Ще видим каква ще е ваксината. И вече януари-февруари ще си имаме нормалната епидемия, която добавена към COVID-19 може да направи големи поражения. Първо – допълнително ще натовари системата. Второ- за да си сигурен какво лекуваш – трябва да изследваш и за единия, и за другия вирус. И сега структурите на общественото здраве са, бих казал, изтощени. Така че не знам какво трябва да направим, за да издържим още една такава вълна.", каза Кунчев.

Преди да говорим за затягане на мерките, трябва да говорим за възможностите от предпазване на сезонния грип. Надявам се, да разширим броя на ваксинираните тази година, особено сред възрастните. Поискали сме да се внесат колкото може повече ваксини. Надявам се към края на септември да я имаме ваксината и личните лекари да започнат да я поставят. Трябва да има готовност за лабораторни изследвания за двата вируса и да има готовност здравната система да поеме по-голямо натоварване , ама колко по-голямо може да поеме не зная, защото той и сега никак не е малко, подчерта той.

Без такса смет за фирми, пострадали от кризата с коронавируса

Общинският съвет да може да освобождава от плащане на таксата за битови отпадъци предприятия, които са спрели стопанската си дейност за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com