Д-р Савина Галовска: Тежките раници на учениците са рисков фактор за развитие на сколиоза

7319
Д-р Савина Галовска: Тежките раници на учениците са рисков фактор за развитие на сколиоза
Снимка: ВМА

С началото на новата учебна година отново на преден план възникна проблемът с тежките раници на учениците, които освен дискомфортът представляват и сериозна заплаха за здравето им. В какво точно се състои тя и има ли превенция коментира д-р Савина Галовска, началник на отделение в клиниката по рехабилитация към ВМА, в интервю за Actualno.com.

С какво са опасни тежките раници при децата?

Тази тежест, която носят непрекъснато ги кара да напрягат мускулите, което е статично пренапрежение, което за разлика от спорта не ги тренира, а ги отслабва. Понеже нашите деца по принцип са обездвижени – това допълнително се отразява отрицателно и се стига до изкривяване на гръбнака.

Още: Асеновград се хваща на хоро за Йоана, нуждаеща се от животоспасяваща операция

Детските сколиози, въпреки ергономичните раници и столове, се увеличават и то доста сериозно. Освен това в днешно време никой не прави профилактика. Тежките раници не са единствената причина за тях, но са сред основните рискове.

Каква е допустимата тежест, която едно дете може да носи?

Официалната препоръка на Министерството на здравеопазването до 15% от теглото на детето. Според мен 15% е много, ако може да се вместим в 10% би било прекрасно. От значение е и продължителността на носенето на тежко. Изключително вреден навик е раницата да се носи на едното рамо. Когато едната страна се претоварва редовно мускулите стават спастични, от другата – се отпускат и се получава изкривяване.

Снимка: iStock

Освен гръбнака кои други части на тялото уврежда носенето на тежко?

Цялата кинетична система на организма от главата до петите е свързана. Когато се изкриви една част от нея - всичко останало компенсаторно се изкривява. От там започват проблеми с врата, кръста, болки в краката. Сколиозата е сериозно заболяване, не само козметичен дефект.

Тежките сколиози вредят на белия дроб, водят до затрудняване на дишането и притискането на други органи.

Още: При всички деца със сколиоза в даден момент изкривяването на гръбнака става несъвместимо с живота

Какви са първите признаци на сколиозата?

Първият признак на сколиозата са болките в гърба. Заболяването може да се види преди детето да се оплаче от болки. Тя се предизвиква от дисбаланса на мускулите – от едната страна са напрегнати, а от другата страна са отпуснати. От този дисбаланс започват проблеми с походката, изгърбване.

По-високите деца са по-склонни към гръбначни изкривявания, защото гръбнакът е по-дълъг и преразтегля мускулите. По принцип децата в пубертета растат бързо, но при по-високите този процес е още по-интензивен. Възниква дисбаланс между скоростта на растежа на костите и мускулите, от което често децата се оплакват от болки в краката, т. нар. „болки на растежа.”

Съществува ли профилактика на сколиозата?

Най-елементарното, което родителите могат да направят у дома е два – три пъти годишно да преглеждат гърба на детето: от изправен стоеж, петите трябва да са успоредно една на друга, детето се навежда с ръце към коленете, гръбнакът изпъква и по този начин се вижда дали е изкривен. При най-малкото съмнение е добре да се посети ортопед или физиотерапевт. Това е и работа на личните лекари и би било редно те да следят за гръбначни изкривявания при децата.

Снимка: iStock

При по-малките деца този преглед е добре да се извършва два пъти годишно, при 10-12-годишите, когато растежът е по-интензивен е по-удачно да се прави 3-4 пъти годишно. След 16-годишна възраст – веднъж годишно е достатъчно.

Освен тежките раници какво друго би могло да увреди гърба на детето?

Обездвижването и продължителното седене на бюро и зад компютър изключително натоварва гръбнака. Статичното пренапрежение от лошата поза води до патологии в гърба и кръста. Това започва от детските години – от обездвижването и от раниците и продължава с носенето на чанта на една страна, седенето на бюро. Много е важно при продължително седене на бюро на два часа да има раздвижване – в продължение на пет минути да се правят упражнения.

Целият проблем с раниците може да се преодолее, ако детето спортува поне два пъти седмично, което е минимумът – най-добре три пъти седмично. 10-15 минути физическа активност сутрин са добре дошли за всеки – денят преминава съвсем различно.

Кой е най-подходящият спорт за децата?

От всички спортове плуването е най-подходящо за гърба, защото е много атравматичен спорт, не товари ставите, тренира гърба и корема. Всеки вид гимнастика и най-елементарните упражнения също са подходящи. Всички спортове са полезни с уговорката, че не се практикува професионално. Професионалният спорт може да навреди, колкото и обездвижването и според вида може да причини различни травми и увреждания. С умерена интензивност всеки спорт е полезен за децата. Трябва да се внимава и със спортовете, които натоварват едностранно, като тенис и голф.

Фитнесът не е най-добрият вариант, но зависи от дейностите. Ако се тренира с тежестта на собственото тяло и ластици е добре, но ако се прекалява с тежести – това може да е много травматично. Възможни са увреждания на раменете, кръста, врата.

Всяко едно обременяване с тежести в ранна възраст, преди да е завършил растежа, независимо дали от раница, вдигане на тежести или силови спортове, вкостява костите по-бързо и спира растежа, т.е. децата остават по-ниски, отколкото генетично е предопределено. За възрастните е полезно, защото е това чудесна профилактика на остеопорозата, тъй като подобрява плътността на костите, но за децата, докато не е завършил растежа не е добре.

Затова при тийнейджърите е препоръчително да не вдигат много тежести и да правят леки упражнения на уреди и с ластици във фитнеса.

С какво е опасна сколиозата, развита в детска възраст?

При възрастните, развили сколиоза като деца, по-рано започват проблемите с врата и кръста. Появяват се шипове. Възможно е и изкривяване на таза, неравномерно натоварване на тазобедрените стави, в следствие на което едната се износва повече от другата и може да се стигне до коксартроза. Ако сколиозата се отрази във врата може да причини болки в главата и световъртеж.

Сколиозата е тиха болест, много често в началото няма симптоми . А началото е моментът, когато само със спорт и упражнения може да се коригират нещата и не трябва да се пропуска. Когато болестта и възрастта напреднат много трудно се коригират изкривяванията и обикновено остават за цял живот.

Като цяло децата в днешно време се движат в пъти по-малко заради компютрите и телевизията и всичко останало, което им осигурява забавление в седнало положение. За съжаление, колкото и да спортуват това не е достатъчно, тъй като не играят физически, не тичат. Днешният начин на живот е изключително патологичен за гърба.

Има ли витамини и минерали, които са от особено значение за здравето на гръбнака?

Най-вече вит. D, от който всички страдаме от недостиг – около 90% от хората заради малкото време, което прекарваме на открито, лошото хранене – недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци. Добре е нивото на вит. D да се следи веднъж годишно и ако е ниско да се замества с добавки след консултация с лекар. Добре е в храненето по-често да присъстват зеленолистни зеленчуци, мазни риби, ядки, пълнозърнести храни. Важно е да се следи теглото – многото килограми са вредни за гръбнака и благоприятстват изкривяването.

Как би могло да се осигури достатъчно движение за децата?

Всичко, което важи и за възрастните – да не ползват асансьор, да ходят повече пеша, да играят физическо. Часовете по физическо са един прекрасен момент да им се покажат упражненията за балансиране на гръбнака. Най-важното е да се спортува. Морето е една чудесна профилактика – освен, че повишава имунитета, балансира мускулите и осигурява вит. D.

Какво е допустимото време, прекарано в седене?

Не повече от една трета за възрастните и една четвърт от будното време за децата, т.е. не повече от 4-6 часа на ден.

Още: ВАС задължи НЗОК да заплаща лечението на пациенти със сколиоза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю