Д-р Владислав Пакеров: Правилното хранене и спортът са основата в грижата за сърцето и здравето

6148
Д-р Владислав Пакеров: Правилното хранене и спортът са основата в грижата за сърцето и здравето
Снимка: Личен архив

Д-р Владислав Пакеров е един от най-добрите и реномирани кардиолози в страната с над 25 години опит. Работил е в УМБАЛ „Царица Йоана”, УМБАЛ „Света Екатерина”, Токуда Болница-София и в УМБАЛ „Александровска”. Завършил е Медицинския университет в София, като е придобил две специалности – по вътрешни болести и по кардиология. Той е сертифициран за интервенционална кардиология и електрокардиостимулация. Д-р Пакеров е автор на научни разработки в сферата на интервенционалното лечение на стволови стенози, биохимични маркери при сърдечна недостатъчност и комплексни коронарни интервенции. Той е лектор на международни кардиологични конференции, както и автор на множество научни публикации, както и на доклади, представяни на национални и международни конгреси.

Д-р Владислав Пакеров е представител на партия МИР в област Хасково.

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за заболеваемост и смъртност както по света, така и в България. Статистиката показва тревожни данни за България, която продължава да заема едно от първите места по честота на сърдечно-съдови заболявания в Европа при лица на възраст над 18 години. В страната ни 80% от случайте на преждевременната смърт се дължат на сърдечно-съдови заболявания. За това е неоходимо да се обръща все по–голямо внимание към първичната профилактиката на ССЗ. Превенцията е от първостепенно значение. Във връзка със Световния ден на сърцето д-р Пакеров дава няколко ценни съвета как да запазим сърцето си здраво.

„На първо място трябва да бъдем отговорни за своето сърце, а правилното хранене, спортът и профилактиката са основата в грижата за сърцето и здравето“, заяви д-р Пакеров и даде няколко важни съвета:

1. Контрол на артериалното налягане или ранното откриване на хиперточна болест. Това важи с пълна сила за лица с фамилна обремененост, които са подложени на стрес в ежедневието си. Нейното лечение стои в основата от предпазване и развитие на социално значими заболявания като миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност - заболявания, които могат да доведат до ранна инвалидизация на пациентите.

2. Контрол на нивото на общ холестерол, триглицериди, HDL, LDL. Повишените нива са рисков фактор за развитие на атеросклероза.

3. Преустановяване на тютюнопушене, което е самостоятелен рисков фактор за ИБС . Статистиката показва, че 30% от пушачите в стараната са хора на възраст до 21 години. Преустановяване на тютюнопушеното намалява с 50% риска от развитие на ССЗ.

4. Ограничена употребата на готварска сол в храненето. Според световните консенсуси, количеството готварска сол, което консумирате дневно, не трябва да надвишава 5 грама.

5. Стриктен контрол на теглото, недопускане на наднормено тегло и затлъстяване.

6. Намаляване употребата на алкохол. Ограничен прием на храни с богато съдържание на мазнини и захар.

7. Повишена физическа активност. Ежедневната физическа активност 30 – 60 мин. Редуцира с 30% риска от ССЗ.

8. Профилактиката е основата в грижата за сърцето и запазване здравето.

„Партия МИР ме привлече със своето ново и модерно мислене, с реално съществуваща възможност за промяна на статуквото и утвърждаване на демократичното развитие на страната. Партия МИР е създадена от личности и експерти, които не са обвързани с досега съществуващи политици и политически партии и не са участвали в управлението. Това е млада партия, с много ясна и конкретна програма, с конкретни политики и приоритети, които се основават на сериозна експертиза. Самият екип на партия МИР е съставен от експерти и професионалисти от всички сфери на обществено икономическия живот на страната. Всички ние сме истински загрижена за бъдещето на България и с много ясна визия за осъществяването на тази цел. Партия МИР е обърната с чисто лице към всички български граждани, към сънародниците ни извън граница и разбира се към младите хора. Всичко това ме мотивира да вляза в политиката и с моите опит, знания и умения да допринеса да направим здравеопазването достъпно за всички българи. Това е и моята лична кауза в политиката“.

Така отговори д-р Владислав Пакеров на въпрос защо един от най-добрите кардиолози в България се включва и влиза в политиката и е избрал партия МИР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com