Депутатите не искат единен регистър за хора с психични разстройства

7533
Депутатите не искат единен регистър за хора с психични разстройства
Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание Комисията по здравеопазване отхвърли идеята за създаване на регистър за преминалите лица с психични разстройства за нуждите на националните медицински регистри. Промяната се предлагаше в Закона за лечебните заведения, който комисията гледа на извънредно заседание, което се очаква да продължи до 18:30 часа, предаде БГНЕС.

Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов от ДПС се обявиха против създаването на регистъра, защото според Кърджалиев не всички пациенти може да желаят да фигурират в него. "Не виждам защо всички лица, преминали през психични разстройства да бъдат там. Това е в противовес на други закони, като Закона за личните данни", каза той. Адемов пък предложи текстът да отпадне, защото е възможно хора с мимолетни разстройства да попаднат в този регистър, което ще тежи на житейското им настояще и бъдеще.

Държавата безпомощна - няма програми за грижа за психичноболни

Нова драма с психичноболен мъж – този път в София, в квартал „Подуяне”. Цели 20 часа полицията не успява да се справи...

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че темата е деликатна. „Текстът е предложен съвсем добронамерено, истината е, че в момента има действащ текст в Закона за здравето, който казва, че такива регистри се поддържат регионално. Ако имаме притеснения, по-скоро трябва да искаме отмяна на цялата регистрация на такива заболявания, каквото надявам се да не предлагаме. Тези регистри не работят и на регионално ниво, не се поддържат”, посочи Москов.

За последно темата с националния регистър за хора с психични заболявания беше много актуална след случая в Лясковец, при който беше застрелян командосът от СОБТ Емил Шарков. Тогава различни експерти посочиха, че липсата пречи на бърза и ефективна справка от страна на МВР относно потенциално опасни лица. Става въпрос например за издаване на разрешително за оръжие - човек с психично заболяване може да получи такова в регион, в който не е регистриран в психодиспансер и при липсата на централизирана система властите няма как да установят наличието на заболяване.

Освен това на ниво комисия беше решено, че нуждата от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ ще се определят и планират на териториален принцип чрез Национална здравна карта, посредством която се осъществява националната здравна политика.

Депутатите приеха да се създаде и поддържа информационна база данни за преминалите лица с онкологични заболявания за нуждите на националните медицински регистри и за Националния раков регистър.

Полиция остава да пази барикардирания в Черниче

Полицаи ще дежурят около къщата на 40-годишния Васил в симитлийското село Черниче. Това каза пред Агенция "Фокус" кметът на Симитли Апо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване