Десетки хиляди хора у нас имат затруднения в говора и комуникацията

3485
Десетки хиляди хора у нас имат затруднения в говора и комуникацията
Снимка: iStock/Guliver

Над 100 000 са децата и възрастни в България, които имат затруднения в говора и комуникацията по официални данни. Такива са хората с детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мускулни дистрофии, инсулти, Алцхаймер, Паркинсон, синдром на Рет, вродени увреждания на слуха и др. Всички те имат нужда от средства за допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) за да водят нормален живот.

Съвременните средства за ДАК, съчетани с достъп до таблет или компютър дават огромни възможности за комуникация на всички. Те могат да са най-различни – разпечатани символи, табла за комуникация, софтуер за комуникация, синтезирана реч, контрол с поглед или контрол с мисъл. За да бъдат използвани ефективно средствата за ДАК трябва да се познават от хората с увреждания, но най-вече от специалистите, работещи с тях, предаде БГНЕС.

Системно фасилитиране - изкуството да виждаш навътре и навън

ДА ВИЖДАШ НАВЪН Когато сме в ролята на фасилитатори или водещи на група, или организация, за нас е особено важно да придобием информац...

За правилната политика в работата с хора със затруднения в гора и комуникацията става въпрос на втората международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя ще се проведе от 4 до 6 ноември в столичния парк-хотел "Москва". Конференцията е организирана съвместно с Министерството на образованието и науката, УНИЦЕФ България и ISAAC - международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация. Главна цел на конференцията е да запознае всички заинтересовани със световния опит и съвременните подходи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация за деца и възрастни. По време на конференцията ще бъдат изнесени пленарни доклади за съвременните подходи, методи и технологии, представени от водещи експерти от САЩ, Норвегия, Израел и Полша. Ще бъдат организирани дискусии за политиките, в България, свързани с ДАК в областта на приобщаващото образование, ранната интервенция и социалното подпомагане.

На конференцията ще бъде споделен опитът на българските специалисти, работещи с ДАК и личният опит на хора с увреждания, чийто живот е бил променен към по-добро, благодарение на помагащите технологии.

Участниците в конференцията ще могат да посетят организираната изложба и демонстрации на най-съвременните средства за ДАК от водещи световни фирми.

В конференцията ще участват логопеди, ресурсни учители, специални педагози и психолози, работещи с хора с увреждания, хора с увреждания и техните семейства, както и представители на институциите в България.

Подценява ли се безопасността на децата в Интернет, обсъждат на Национална конференция в Асеновград

“Съвременното онлайн общуване – опасности и защита” е темата на Четвъртата национална научно-практическа конференция,...

В откриването на конференцията ще участват Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, д-р Джей Муита, представител на UNICEF в България и Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

Една година след смъртта на Даная: Искат спешни реформи в детското здравеопазване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване