X
 
 

Десетки хиляди хора у нас имат затруднения в говора и комуникацията

525 0
photo of Десетки хиляди хора у нас имат затруднения в говора и комуникацията
Снимка: iStock/Guliver
Над 100 000 са децата и възрастни в България, които имат затруднения в говора и комуникацията по официални данни. Такива са хората с детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мускулни дистрофии, инсулти, Алцхаймер, Паркинсон, синдром на Рет, вродени увреждания на слуха и др. Всички те имат нужда от средства за допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) за да водят нормален живот.

Съвременните средства за ДАК, съчетани с достъп до таблет или компютър дават огромни възможности за комуникация на всички. Те могат да са най-различни – разпечатани символи, табла за комуникация, софтуер за комуникация, синтезирана реч, контрол с поглед или контрол с мисъл. За да бъдат използвани ефективно средствата за ДАК трябва да се познават от хората с увреждания, но най-вече от специалистите, работещи с тях, предаде БГНЕС.

Системно фасилитиране - изкуството да виждаш навътре и навън

ДА ВИЖДАШ НАВЪН Когато сме в ролята на фасилитатори или водещи на група, или организация, за нас е особено важно да придобием информац...

За правилната политика в работата с хора със затруднения в гора и комуникацията става въпрос на втората международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя ще се проведе от 4 до 6 ноември в столичния парк-хотел "Москва". Конференцията е организирана съвместно с Министерството на образованието и науката, УНИЦЕФ България и ISAAC - международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация. Главна цел на конференцията е да запознае всички заинтересовани със световния опит и съвременните подходи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация за деца и възрастни. По време на конференцията ще бъдат изнесени пленарни доклади за съвременните подходи, методи и технологии, представени от водещи експерти от САЩ, Норвегия, Израел и Полша. Ще бъдат организирани дискусии за политиките, в България, свързани с ДАК в областта на приобщаващото образование, ранната интервенция и социалното подпомагане.

На конференцията ще бъде споделен опитът на българските специалисти, работещи с ДАК и личният опит на хора с увреждания, чийто живот е бил променен към по-добро, благодарение на помагащите технологии.

Участниците в конференцията ще могат да посетят организираната изложба и демонстрации на най-съвременните средства за ДАК от водещи световни фирми.

В конференцията ще участват логопеди, ресурсни учители, специални педагози и психолози, работещи с хора с увреждания, хора с увреждания и техните семейства, както и представители на институциите в България.

Подценява ли се безопасността на децата в Интернет, обсъждат на Национална конференция в Асеновград

“Съвременното онлайн общуване – опасности и защита” е темата на Четвъртата национална научно-практическа конференция,...

В откриването на конференцията ще участват Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, д-р Джей Муита, представител на UNICEF в България и Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители