Джипитата: Невъзможно е да изписваме безплатни ковид лекарства веднага

2434
Джипитата: Невъзможно е да изписваме безплатни ковид лекарства веднага
Снимка: БГНЕС

"За момента системата ни не работи заради големият наплив от хора, които искат зелените сертификати, които идват за ваксина, не мога дори другите си рецепти да изписвам, изобщо не съм пробвала дали мога да издавам тези рецепти за Covid, имаме голям технически проблем", каза по БНР  д-р Силвия Стефанова, личен лекар от Дупница.

Напомняме, че от днес общопрактикуващите лекари могат също за изписват безплатните лекарства за пациенти с Covid-19. Те се поемат от НЗОК.

"Въпросите остават. Защото ние за тази дейност не сме подписали такъв анекс. Така се решават всички наши дейности - с анекс и тази дейност досега ни беше забранена. С едно изказване пред медия въпросите не се решават.

Според мен трябва да се изготви и подпише анекс за това да изписваме тези лекарства по НЗОК.

Искам да питам обаче управителя на НЗОК и на министъра на здравеопазването. Дали ние ще изписваме тези медикаменти по препоръка на Covid зоните, или ние ще решаваме коя терапия да назначим? На този въпрос чакам отговор", заяви д-р Стефанова.

По думите на д-р Стефанова и списъкът с тези медикаменти е крайно недостатъчен. Там са само три групи медикаменти, част от тях инжекционни форми, които не могат да се прилагат в домашни условия. Списъкът е недомислен и направен явно от хора, които отдавна не практикуват медицина.

Отново по БНР д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област каза, че няма вероятност издаването на безплатни рецепти за лекарства срещу коронавирус да стане веднага.

И той смята, че идеята тепърва трябва да се дооформя с нормативни детайли и да се подложи на обсъждане, последвано от преговори с НЗОК. След това трябва да се преговаря с касата отделно за всички подробности. Една от тях е, че дистанционният достъп до лекаря трябва да бъде заплатен.

Процедурата се очертава дълга, обясни д-р Сотиров.

"Джипитата не са подчинени на НЗОК и тя не може да ни заповядва как да процедираме, затова са необходими преговори. Това не означава, че може да се случи днес, би отнело в най- добрия случай от две до четири седмици. Няма смисъл пациентите да ни търсят от днес", категоричен бе той.

Освен това от услугата може да се възползват само здравноосигурените.

"Неосигурените, не желаещи да плащат осигуровки, приемаме че са се отказали от регламентираната здравна услуга и трябва да си плащат процедурите, безплатни за останалите" - смята браншовият председател.

Лекарствата, които могат да се изписват от личните лекари по новия начин, ще са само тези, които има смисъл да се издават за това заболяване.

Според д-р Костадин Сотиров задължителната имунизация на определени групи и съсловия не е дискриминация, както подробно е записано в скорошното решение на европейския съд по правата на човека.

"Това е възможно най-компетентният орган. Тези изисквания не нарушават гражданските им права. Все нещо трябва да действа мотивиращо, за да се предприеме тази стъпка", убеден е д-р Сотиров.

Припомняме, че в петък Надзорния съвет на Здравната каса реши безплатните рецепти за лекарства за болни от коронавирус, вече да се изписват и от личните лекари. До този момент това можеше да стане само в Covid зоните.  Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват от безплатните лекарства за лечение на пациенти с Covid-19 най-рано в понеделник, направи уговорката тогава заместник здравният министър Александър Златанов след извънредно заседание на съвета.

„Хората с доказан Covid ще имат правото, освен да получат рецепта от Covid зоната, както беше досега, ще могат да получат същата и от общопрактикуващите лекари“, каза в петък той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com