Доц. Кунчев: Индийският вариант на COVID-19 може да бъде внесен у нас от Великобритания

5175
Доц. Кунчев: Индийският вариант на COVID-19 може да бъде внесен у нас от Великобритания
Снимка: БГНЕС

Идващи си от Англия българи вероятно ще внесат индийския вариант на коронавируса у нас, предупреждават здравните власти. Във Великобритания е най-голямото разпространение в Европа на новата разновидност на вируса, а българската общност на Острова е сред най-големите.

“В предстоящите месеци, в които много от работещите и живеещите там ще си дойдат, рискът от внос е голям. Освен това той е засечен вече в 26 страни в Европа. По тази причина граничните мерки със сигурност ще останат в действие и през следващите два месеца, в които ще продължи епидемичната обстановка, а най-вероятно и след това, както и в цяла Европа. За момента затягането им конкретно за Острова не се обмисля”, коментира пред “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва

Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е факт. Засега в България не откриваме индийски вариант на коронавируса (...

Ситуацията с разпространението на различните варианти на COVID и най-вече на индийския са обсъдили представители на всички страни-членки заедно с комисаря по здравеопазването Стела Кириакиду и директорите на ЕМА и на центровете по контрол на заболяванията и по тропическа медицина на заседание на платформата за научни съвети в петък. “Това, което съобщиха от ЕМА и Центъра за контрол на заболяванията, е, че ситуацията към момента с различните варианти на вируса е сравнително спокойна, като се срещат и южноафрикански, и бразилски, но те не са във високи стойности и няма движение, което е много съществено. Може да се приеме, че с тях вероятно няма да има особени проблеми”, каза доц. Кунчев.

По-различна обаче била ситуацията с индийския вариант. "Най-голямо притеснение буди втората от трите му версии - B1.617.2", обяснява доц. Кунчев. Той излиза вече при около 5% от положителните проби в ЕС, основно в Западна Европа и страните с близки контакти с Индия. По-голям е процентът във Великобритания, но тъй като страната излезе от съюза, неин представител не е участвал в срещата и не са представени актуални данни. “Така че, ако може да очакваме преливане, то ще е основно от Великобритания. Важно е това, защото ние имаме достатъчно живеещи и работещи хора там, които пътуват”, предупреди здравният инспектор.

Въвеждането на по-сериозни рестрикции при пътуване от Великобритания към България ще зависи от това дали някоя от версиите на индийския вариант води до по-тежко боледуване, дали се предава по-лесно, както и доколко всички се покриват от ваксините. За изясняването на тези теми обаче било нужно още време. “Големият въпрос е покрива ли се изцяло от ваксините и тук са сравнително оптимистични данните. Счита се, че на 65-70% ги покрива. Лошото е, че не е еднакво за трите подварианта и за този втория (B1.617.2) процентът е по-нисък, което значи, че за половината хора, дори да са имунизирани, не можем да твърдим, че са предпазени. Но данните са малко и все още не може да се вземе решение”, казва доц. Кунчев.

В две посоки ще работи активно оттук нататък ЕС - ускоряване на ваксинациите и на изследванията, решили още експертите на срещата. Еврокомисията вече има решение да закупи голямо количесто бързи тестове, които да раздаде на страните. С част от тях може да се подпомогне и туризмът. Сред идеите у нас е на туристите да се дава възможност за безплатен бърз тест на летището, когато си заминават, ако страната им го изисква, което ще ги облекчи. Освен имунизациите и тестовете засилването на секвенцията също е важно за контрола на пандемията, категоричен е доц. Кунчев. "От началото на годината у нас са направени 3000 секвенции, което не е малко, но е нужно да са повече. Центърът по заразни и паразитни болести вече разполага с по-мощна машина, с която ще се правят повече секвенции. Тя ще заработи до седмица-две", съобщава още той.

Проф. Илко Гетов: РНК ваксините са ефикасни срещу индийския вариант на коронавируса

РНК ваксините срещу COVID-19 са ефикасни в много висока степен и срещу индийския вариант. Това съобщава за "Монитор“ представител...

Според него последната мутация, която беше изолирана в центъра - на британския вариант с бразилска мутация, няма да доведе до нови свойства на вируса и по-скоро не е притеснителна. “Хубаво е, че е хваната, защото показва, че надзорът работи и когато има отклонения, ги хващаме навреме Има я, но при хиляди аминокиселини, това, че в една, пет или десет има промяна, в повечето случаи не води до някакви нови свойства и в случая вероятно ще е така. Но ще продължим да изследваме, за да видим ще се повтори ли, има ли го някъде другаде в близкото обкръжение и дали има някаква разлика в начина на боледуване”, обясни здравният инспектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com